Socialistische Partij

12de congres

Vergeer wil onderzoek publiek-private geldstromen in hoger onderwijs

12-03-2003 * Er moet een onderzoek komen naar de bekostiging van het hoger onderwijs. Dat vindt SP-Kamerlid Fenna Vergeer, die verontrust is over de gevolgen van radicale onderwijsvoorstellen die onlangs in het nieuws zijn gekomen. Het gaat daarbij niet alleen over de drastische bezuinigingsvoorstellen vanuit diverse ministeries, maar ook over de invloed vanuit de Wereldhandelsorganisatie (het GATS-verdrag) op hoger onderwijs.

Vergeer: ?De publieke verantwoordelijkheid voor hoger onderwijs staat onder druk. Politici pleiten steeds openlijker voor meer invloed vanuit het bedrijfsleven. Daarnaast kan het hybride bekostigingstelsel (vermenging van publiek-private geldstromen) in combinatie met het GATS-verdrag ertoe leiden dat instellingen aan zeer liberale mededingingsregels moeten voldoen. De kans is reëel dat instellingen steeds meer aan hun lot worden overgelaten in een keiharde vrije markt waarin kwaliteit een marginale rol speelt. Om te voorkomen dat politici verkeerde keuzes maken uit onwetendheid, wil ik dat er een duidelijk beeld wordt verschaft over de gevolgen van de ?vermarkting? van het onderwijs.?

Vergeer vraagt de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen per brief met spoed een onderzoek te laten doen door de Onderwijsraad, het belangrijkste adviesorgaan van de regering.

zie ook Actueel Kamernieuws