Ingezonden persbericht

Persbericht+ Persbericht + Pers bericht + Drents Museum

12 maart 2003

Drents Museum werkt aan klimaatsverbetering

Het Drents Museum in Assen is momenteel druk bezig om een gedeelte van het museumgebouw te voorzien van een geschikte klimaatbeheersing. Hoewel een belangrijk deel van het Museum al een dergelijke installatie heeft, ontbrak in de Abdijkerk, de grootste ruimte voor tijdelijke exposities (onlangs nog de uiterst succesvolle Jan Sluijters. Vrouwen!) nog een soortgelijke voorziening. Bekende musea uit binnen- en buitenland stelden echter steeds hogere eisen om hun kostbare bruiklenen zo goed mogelijk tegen grote klimaatsschommelingen te behoeden. De eisen op het gebied van passieve conservering heeft het Drents Museum nu doen besluiten om ook bij dit gedeelte van het Museum een 'state of the art' luchtbehandelingsysteem aan te brengen. De bouwkundige werkzaamheden in de Abdijkerk moeten op 1 april a.s. klaar zijn, wanneer de volgende tentoonstelling Douwe Elias, ups&Downs voor het publiek geopend wordt, waarna op de zolders rustig gewekt kan worden aan de installatie van het machinepark. Het nieuwe systeem zal medio juni ter gelegenheid van de internationale Malczewski-expositie in gebruik genomen worden.

In tegenstelling tot andere expositieruimtes was de Abdijkerk van het Drents Museum tot voor kort nog niet voorzien van een vaste klimaatbeheersing. In het kader van de komende grote, deels ook internationale exposities als Malczewski 1854-1929. Schilder van de Poolse ziel (1 juli 2003 t/m 5 oktober 2003) en de opzienbarende archeologische tentoonstelling 100 000 jaar SEX, over liefde vruchtbaarheid en wellust (11 november 2003 t/m 8 februari 2004) was een dergelijke installatie zondermeer een voorwaarde. Ook voor de plannen voor het jubileumjaar in 2004, met o.a. een retrospectief van de schilder Henk Helmantel en de reizende tentoonstelling The Mysterious Bog People moest de ruimte worden voorzien van een luchtbehandelingsysteem.

Na het aanbrengen van voorzieningen in de expositieruimte zal achter de schermen verder worden gewerkt aan het operationeel maken van de klimaatbeheersing. De benedenverdieping van de Abdijkerk wordt vanaf 1 april 2003 weer opengesteld voor het publiek. Dan begint hier de expositie Douwe Elias, ups&Downs, met een groot overzicht van deze hedendaags figuratieve schilder. De bovenverdieping, waar nu de archeologieafdeling huist met het onderdeel veenvondsten, blijft langere tijd gesloten omdat hier meer ingrijpende werkzaamheden noodzakelijk zijn. Wanneer het publiek ook deze afdeling weer kan bezoeken, is op dit moment nog niet bekend.

Selectie Sluijters nog tot 20 maart a.s.
Omdat niet alle bruiklenen uit de zeer succesvolle expositie Jan Sluijters. Vrouwen! (34.000 bezoekers!) direct naar hun eigenaar terug zullen gaan, is besloten een selectie uit de fraaie collectie werken nog tot en met donderdag 20 maart a.s. voor het publiek toegankelijk te houden.


---

Ellen ter Hofstede
Drents Museum
Hoofd Communicatie

Postbus 134
NL-9400 AC Assen
The Netherlands

T +31 (0)592 - 377 707 (rechtsreeks)
T +31 (0)592 - 377 773 (centrale)
F +31 (0)592 - 377 719
M+31 (0)6 - 51583265