Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

http://www.minvrom.nl

MINVROM: Asbesthoudende vuurwerkverpakking verspreid......

Asbesthoudende vuurwerkverpakking verspreid onder 600 verkooppunten

Rond de jaarwisseling is aan circa 600 detailhandelaren vuurwerk geleverd in asbesthoudende verpakking. Het gaat om transportverpakkingen, die niet aan consumenten zijn geleverd. Dat blijkt uit onderzoek van de VROM-Inspectie.

Uit het onderzoek van de Vliegende Brigade Vuurwerkbesluit van de VROM-Inspectie blijkt dat het vuurwerk afkomstig is van de Chinese leveranciers Surefire Company Ltd., die ook onder de naam Zongxu Trading Ltd. actief is en Jianxi Province Lidu Fireworks Co. Ltd. Deze bedrijven hebben aan vier Nederlandse importeurs geleverd. Deze vier importeurs hebben het vuurwerk in de asbesthoudende verpakkingen verspreid onder circa 600 detailhandelaren van consumentenvuurwerk, soms via een tussenhandelaar. In totaal zijn er in Nederland ongeveer vierduizend detailhandelaren van consumentenvuurwerk.

Inventarisatie
Het onderzoek heeft zich toegespitst op alle dertien importeurs van consumentenvuurwerk in Nederland en was bedoeld om te achterhalen naar welke bedrijven asbesthoudende vuurwerkverpakkingen zijn verspreid. De VROM-Inspectie heeft naast vuurwerkverpakkingen in een aantal gevallen ook de administratie bij de importeurs onderzocht. Bovendien hebben de inspecteurs tijdens het onderzoek de opslagplaatsen en zogenoemde ompakruimtes van de importeurs onderzocht en bemonsterd. Deze materiaal- kleef-, veeg-, en luchtmonsters zijn door erkende bedrijven en instituten geanalyseerd.

Vervolgstappen
De betrokken importeurs hebben hun klanten die vuurwerk in asbesthoudende verpakking kregen geleverd een brief gestuurd over nog aanwezige voorraden en de sanering daarvan. Zij krijgen van hun importeur verdere instructies over het terugnemen van eventuele voorraden.
De importeurs zorgen ervoor dat de geretourneerde voorraden en hun eigen voorraad van asbest wordt ontdaan en dat hun eigen bedrijfsruimten worden gereinigd. Het asbesthoudend materiaal dient op de voorgeschreven manier te worden verwijderd.

Onderzoek blootstellingsrisico.s
Uit het onderzoek blijkt dat circa 600 detailhandelaren vuurwerkverpakkingen hebben ontvangen met daarin brandwerend doek dat asbestvezels bevat. Het is aannemelijk dat bij het uitpakken van het bewuste verpakkingsmateriaal ook asbestvezels zijn vrijgekomen. Doorgaans wordt het vuurwerk niet in deze verpakkingen verkocht aan de consument.

Nu duidelijk is bij welke importeurs en detailhandelaren de asbesthoudende vuurwerkverpakkingen terecht zijn gekomen, zal worden onderzocht in hoeverre personeel dat met de asbesthoudende verpakkingen is omgegaan aan risico.s heeft blootgestaan. Ook wordt onderzocht wat de detailhandelaren met het asbesthoudende doek hebben gedaan nadat zij het vuurwerk hebben uitgepakt. Uit het onderzoek kan blijken of bepaalde bedrijfsruimten bij detailhandelaren alsnog door een gespecialiseerd bedrijf moeten worden gereinigd.

De Arbeidsinspectie en de VROM-Inspectie zijn nauw betrokken bij deze vervolgaanpak.

Brandwerend doek
Voor een veilige opslag worden bepaalde soorten consumentenvuurwerk verpakt in brandwerend doek met daar omheen een omhulsel van gaas en een kartonnen doos. Het brandwerend doek wordt uitsluitend gebruikt in de gazen binnenverpakking van kartonnen transportdozen. Importeurs gebruiken deze verpakking om aan de nieuwe veiligheidseisen te voldoen die gesteld worden aan de opslag van vuurwerk.