Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

http://www.minvrom.nl

MINVROM: Nieuw kabinet moet geloofwaardig klimaatbeleid voeren

Staatssecretaris Van Geel (VROM) gaat er vanuit dat het nieuwe kabinet de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met 30% vermindert ten opzichte van 1990. Dit doel is in lijn met het Nationaal Milieubeleidsplan (NMP4) en komt overeen met de ambities die onlangs door de Duitse en Britse regering zijn geformuleerd.

Van Geel wil dat het nieuwe kabinet met concrete voorstellen komt om de uitstoot van broeikasgassen verder terug te dringen. Hij denkt daarbij aan technologische vernieuwing, CO2 opslag en het terugdringen van fossiele brandstoffen. Dat betekent onder andere het verbeteren van energie efficiency en het gebruik van duurzame energie, zoals een forse uitbreiding van windenergie op zee en de inzet van biomassa. Het aandeel hernieuwbare energie moet in 2020 op 10% komen.

Dit zei staatssecretaris van Geel vandaag tijdens een debat over de wetenschappelijke basis voor klimaatbeleid. De bijeenkomst was georganiseerd door het ministerie van VROM. Tijdens de bijeenkomst werd aandacht besteed aan de bevindingen van het Intergovernmental Panel on Climate Change. Ook waren er critici die de wetenschappelijke basis van klimaatbeleid in twijfel trekken. Staatssecretaris van Geel is van mening dat wetenschappelijke onzekerheden over klimaatverandering er niet toe mogen leiden dat er nu geen concrete maatregelen worden genomen.

De toespraak is te vinden op www.vrom.nl/speeches