VVD



Nieuws

12 mrt 2003 - VVD wil nieuwe toetreders Europese
Unie strenger toetsen

Toetredingscriteria in nieuw EU-verdrag

VVD-Europa-woordvoerder Hans van Baalen wil dat strenge toetredingscriteria in het nieuwe EU-verdrag worden vastgelegd. De VVD accepteert geen open-einderegeling, waarbij de lidstaten van de EU voor voldongen feiten worden gesteld. Thans worden 10 kandidaat-lidstaten en bloc toegelaten. Het Nederlands parlement heeft straks geen keus: of alle 10 afwijzen of alle 10, ondanks bedenkingen, toelaten.

Volgens Van Baalen moet dat in de toekomst worden voorkomen. Leg de zgn. Kopenhagen-criteria over democratie, markteconomie en het voldoen aan de Europese wetgeving en individuele toetsing per kandidaat-lidstaat eenduidig in het nieuwe Verdrag vast. Verder moet ook geografisch helder worden bepaald welke landen, in beginsel, tot de EU kunnen toetreden. Het gaat te ver dat alle lidstaten van de Raad van Europa het recht hebben tot de EU toe te treden. Het kan ook niet zo zijn dat de kandidaat-status van een land in tijd onbeperkt is. Als een land gedurende langere tijd niet voor het EU-lidmaatschap in aanmerking komt, dan dient de kandidatuur automatisch te vervallen.

Voorts wil de VVD geen President van de Europese Unie. Frankrijk en Duitsland willen een vaste externe voorzitter van de Europese Raad kiezen. Volgens de VVD betekent dat een stap in de richting van een presidentieel regime naar Frans model. Een Europese Minister van Buitenlandse Zaken wordt dan in feite de zetbaas van de Europese President. Van Baalen vindt dat de EU dan afglijdt naar een Verenigd Europa onder leiding van een informele groep van de grote EU-lidstaten in plaats van een hecht samenwerkingsverband op basis van gelijkwaardigheid.