Gemeente Duiven


Nieuwsberichten

12-03-2003
Openbare bekendmaking voorontwerp-bestemmingsplannen Roelofshoeve II, Geluidzone Roelofshoeve I en II, Graafstaete en Milieu-effectrapport uitbreiding bedijventerreinen A-12 Zone gemeente Duiven

inspraak ten aanzien van voorontwerp-bestemmingsplannen en opmerkingen ten aanzien van het MER

Achtergrond
In zijn vergadering van 27 mei 2002 heeft de gemeenteraad van Duiven besloten om het Milieu-effectrapport (MER) "Uitbreiding bedrijventerreinen A12-zone gemeente Duiven", dat op initiatief van burgemeester en wethouders van de gemeente Duiven is opgesteld ten behoeve van de vaststelling van de bestemmingsplannen voor de bedrijventerreinen Roelofshoeve II, Graafstaete en Seingraaf, aanvaardbaar te verklaren.
De in het MER geformuleerde voorkeursvarianten voor de drie genoemde bedrijventerreinen vormen de basis voor de besluitvorming over de voorgenomen uitbreiding van de bedrijventerreinen in de A12-zone van de gemeente Duiven. Voor de locaties Roelofshoeve II en Graafstaete is de ruimtelijke vertaling van de voorkeursvarianten momenteel neergelegd in twee afzonderlijke voorontwerp-bestemmingsplannen. Daarnaast is de wettelijk verplichte geluidzone voor de bedrijventerreinen Roelofshoeve I en II eveneens in een voorontwerp-bestemmingsplan neergelegd.

Op 4 maart 2003 hebben burgemeester en wethouders van Duiven besloten om de voorontwerp-bestemmingsplannen voor de inrichting van Roelofshoeve II en Graafstaete alsmede voor de geluidzone van Roelofshoeve I en II, tezamen met het MER, ter visie te leggen. Het voorontwerp-bestemmingsplan voor de locatie Seingraaf zal in een later stadium ter visie worden gelegd.

Voorontwerp-bestemmingsplan Roelofshoeve II
Het nieuwe bedrijventerrein Roelofshoeve II sluit aan op het bestaande bedrijventerrein Roelofshoeve I. Het plangebied is gelegen aan de zuidzijde van de Nieuwgraafsestraat, waar netto circa 20 hectare bedrijventerrein kan worden gerealiseerd voor bedrijven uit de zwaardere milieucategorieën (categorie 4 en 5).

Voor zowel de toekomstige bedrijven op Roelofshoeve II als voor een optimale afstemming met bestaande bedrijvigheid op Roelofshoeve I gelden, mede op basis van het MER, als belangrijkste aanknopingspunten:
Ø Uitwisseling van energie, grondstoffen en water; Ø Warmtekrachtkoppeling.

Voorontwerp-bestemmingsplan Geluidzone Roelofshoeve I en II In verband met de geluidzone rondom Roelofshoeve I en II wordt dit voorontwerp-bestemmingsplan in de inspraak gebracht. Op Roelofshoeve II kunnen namelijk bedrijven worden gevestigd, die in het kader van de Wet geluidhinder zoneringsplichtig zijn. Derhalve dient een nieuwe geluidzone te worden vastgesteld, die is opgenomen in dit voorontwerp-bestemmingsplan.

Voorontwerp-bestemmingsplan Graafstaete
Het nieuwe bedrijventerrein Graafstaete is - globaal aangegeven - gesitueerd ten zuiden van de Graafsingel, ten westen van de Westsingel en ten noorden van De Eng. Graafstaete heeft betrekking op een gebied met een bruto oppervlakte van circa 18 hectare, waarvan circa 11,5 hectare uitgeefbaar zal zijn voor bedrijven. Graafstaete is met name bedoeld voor lokale, kleinschalige bedrijvigheid en voor (herplaatsing van) bedrijvigheid welke minder geschikt is voor vestiging in of nabij de woonkernen van de gemeente Duiven. Op Graafstaete zullen met name bedrijven uit de lichtere milieucategorieën (categorie 1 t/m 3) worden gehuisvest.

Milieu-effectrapportage (m.e.r.)
Ten behoeve van de besluitvorming over de voorgenomen uitbreiding van de bedrijventerreinen in de A12-zone wordt de procedure voor de m.e.r. doorlopen. Deze procedure heeft als belangrijkste doel het milieubelang volwaardig mee te nemen in de besluitvorming over activiteiten met een mogelijke belangrijke nadelige invloed op het milieu. In het MER "Uitbreiding bedrijventerreinen A12-zone gemeente Duiven" is voor de voorgenomen terreinen een aantal inrichtingsvarianten ontwikkeld. Met deze inrichtingsvarianten is getracht een beeld te geven van de verschillende, maar reële mogelijkheden voor de inrichting van de terreinen. Van deze inrichtingsvarianten zijn de milieu-effecten bepaald en de mogelijkheden om deze effecten te beperken dan wel op te heffen. Aan de hand van deze analyse is voor iedere locatie aangegeven wat de meest milieuvriendelijke inrichtingsvariant is. De milieu-effecten zijn hierbij zowel voor de drie locaties afzonderlijk als voor de gecombineerde ontwikkeling in beeld gebracht.
In de voorontwerp-bestemmingsplannen is aansluiting gezocht bij deze meest milieuvriendelijke inrichtingsvarianten.

Inzage in documenten
De voorontwerp-bestemmingsplannen voor Roelofshoeve II, de Geluidzone van Roelofshoeve I en II, en Graafstaete liggen, tezamen met het MER, met ingang van donderdag 13 maart 2003 gedurende een periode van vier weken ten gemeentehuize, bij de balie van de afdeling Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Grondzaken, voor eenieder ter inzage. Tevens liggen de Startnotitie m.e.r., de richtlijnen voor de inhoud van het MER inclusief de inspraakreacties op de Startnotitie en de beantwoording van deze reacties, ter inzage.

De afdeling Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Grondzaken, is gevestigd ten gemeentehuize, Kastanjelaan 3 te Duiven en iedere werkdag geopend van 08.30 tot 12.30 uur. Voor inzage van de stukken buiten de openingstijden of buiten de werkuren kan desgevraagd een afspraak worden gemaakt (0316-279 382).

Inspraakreacties ten aanzien van de voorontwerp-bestemmingsplannen Met ingang van donderdag 13 maart 2003 kunnen de ingezetenen van de gemeente en de in de gemeente een belang hebbende natuurlijke en rechtspersonen gedurende een periode van 4 weken schriftelijk hun zienswijzen kenbaar maken ten aanzien van de
voorontwerp-bestemmingsplannen Roelofshoeve II, Geluidzone Roelofshoeve I en II, en Graafstaete.
De bedoeling van de inspraak is, dat bij de verdere besluitvorming met de zienswijzen rekening kan worden gehouden. De inspraak mag betrekking hebben op het met het plan beoogde doel.

Opmerkingen ten aanzien van het MER
Met ingang van donderdag 13 maart 2003 kunnen gedurende een periode van vier weken door eenieder schriftelijke opmerkingen ten aanzien van het MER worden gemaakt. Degene die schriftelijke opmerkingen indient kan daarbij verzoeken zijn/haar persoonlijke gegevens niet bekend te maken.
De opmerkingen kunnen slechts betrekking hebben op de inhoud van het MER, gerelateerd aan de richtlijnen voor het MER en de wettelijke eisen voor het MER, alsmede op eventuele onjuistheden in het MER.

Adressering opmerkingen MER en inspraakreacties voorontwerp-bestemmingsplannen: één loket
De schriftelijke inspraakreacties ten aanzien van de voorontwerp-bestemmingsplannen Roelofshoeve II, Geluidzone Roelofshoeve I en II, en Graafstaete alsmede de schriftelijke opmerkingen ten aanzien van het MER kunnen worden gericht aan:

Burgemeester en wethouders van Duiven
Postbus 6
6920 AA Duiven

Openbare zitting MER en voorontwerp-bestemmingsplannen Opmerkingen over het MER kunnen ook mondeling worden ingebracht tijdens een openbare zitting, die op donderdag 3 april 2003, vanaf 20.00 uur, in de vergaderruimte Karmijn in het gemeentehuis van Duiven, wordt gehouden. Tevens zal op deze openbare zitting de mogelijkheid worden geboden om mondeling in te spreken op de voorontwerp-bestemmingsplannen Roelofshoeve II, Geluidzone Roelofshoeve I en II, en Graafstaete.