Korps: Groningen, plaats: Groningen 12-03-2003
Politie rolt drugslijn op
Woensdag 12 maart 2003

Ook vuurwapens in beslag genomen

Na een onderzoek van enkele weken heeft de politie met de aanhouding van drie mannen en drie vrouwen in de leeftijd van 23 tot 33 jaar, een drugslijn van Curaçao naar Groningen opgerold. Alle verdachten worden ervan verdacht in de periode tussen 1 mei 2002 en 5 februari 2003 één of meerdere keren bolletjes cocaïne van Curaçao naar Nederland te hebben gesmokkeld.

Drie verdachten, een 33-jarige man uit Groningen, een 23-jarige vrouw uit Appingedam en een 26-jarige man uit Delfzijl zijn voorgeleid aan de rechter-commissaris en zijn in bewaring gesteld. Zij zitten nog steeds vast. Twee verdachten, een 25-jarige vrouw uit Appingedam en een 32-jarige man uit Delfzijl, werden na de geleiding voor de rechter-commissaris in vrijheid gesteld. Ten slotte is een 26-jarige vrouw uit Appingedam als verdachte gehoord.

De politie had reeds informatie binnengekregen over de verdachten in dit onderzoek. Daaruit kwam naar voren dat de 33-jarige hoofdverdachte uit Groningen vermoedelijk met cocaïne onderweg was van Curaçao naar Nederland. De man werd op bevel van de Officier van Justitie te Groningen op 5 februari op Schiphol aangehouden. Hij bleek daarbij inderdaad in het bezit te zijn van 64 bolletjes cocaïne. De verdachte had de bolletjes ingeslikt. Nader onderzoek leverde de aanhouding van de overige verdachten op. Zijn vriendin, de 23-jarige vrouw uit Appingedam, was hem behulpzaam bij het voorbereiden en afhandelen van de transporten. De andere verdachten fungeerden als koerier van de verdovende middelen. Uit het onderzoek is duidelijk geworden dat de 33-jarige verdachte de organisator en financier van de drugstransporten is geweest. Hij nam de paspoorten van de koeriers in en regelde de reizen naar Curaçao.

Tijdens het onderzoek is in de woning van de hoofdverdachte huiszoeking gedaan. Hierbij werden drie vuurwapens en daarbij horende munitie in beslag genomen. Ook nam de politie enkele bescheiden en documenten in beslag, die de afgelegde verklaringen ondersteunen. Tegen alle verdachten wordt proces-verbaal opgemaakt.

Inlichtingen: afdeling Communicatie, 0900 - 8844 (lokaal tarief)