Ingezonden persbericht

Advies over etnische concentratiebuurten in Amsterdam

Wetenschappelijke Raad spreekt zich uit over integratie

AMSTERDAM, 20030311 -- Op 13 maart, 12.30 uur wordt een nieuw advies van de Wetenschappelijke Raad voor Amsterdam overhandigd aan wethouder Rob Oudkerk op het instituut SISWO, Plantage Muidergracht 4 Amsterdam

In Minderheden in Amsterdam: Contacten, concentratie en integratie wordt de omgang tussen autochtone en allochtone Amsterdammers onderzocht. Ditmaal gaat het niet om onderwijs achterstand en arbeidsmarkt alleen, maar ook over de invloed van de buurt op sociale contacten.

Binnen tien jaar zal meer dan de helft van de Amsterdammers van niet Nederlandse herkomst zijn. Vergeleken met andere hoofdsteden is dat aandeel bijzonder groot. Er zijn nu al wijken aan te wijzen met flinke concentraties minderheden. Steeds meer allochtone Amsterdammers zullen in de toekomst in concentratiewijken wonen, en in samenhang daarmee, vooral in eigen kring verkeren. Is dat erg?

De Wetenschappelijke Raad voor Amsterdam komt tot een afgewogen oordeel. Er kleven meer nadelen dan voordelen aan de groei van concentratiewijken. Toch pleit de Wetenschappelijke Raad niet voor spreiding. Er zijn andere oplossingen denkbaar voor de stad.

Tijdens de perspresentatie van het advies op 13 maart zal de WRA zo voltallig mogelijk aanwezig zijn.

Samenstelling van de WRA:
G. van den Bergh, lid college van Bestuur Universiteit van Amsterdam
C. Brinkgreve, hoogleraar Universiteit Utrecht, gezinsstudies
H. de Feijter, demograaf, afdeling Ruimtelijke Wetenschappen UvA
J. Jansen van Galen, journalist en columnist Het Parool
B. Kempers, hoogleraar UvA, Afdeling Kunst- en Cultuurwetenschappen
P. Renooy, directeur Regioplan Beleidsonderzoek(voorzitter)
K. Roukens, coördinator wetenschap SISWO (secretariaat)
M. de Rijk, publicist
A. de Swaan, universiteitshoogleraar sociale wetenschap UvA
E. van Thijn, hoogleraar bestuurskunde UvA

Door de Wetenschappelijke Raad voor Amsterdam, de WRA, laten spraakmakende Amsterdammers zien dat zij betrokken zijn bij hun stad en stadsbestuur. De WRA wil het debat over Amsterdam stimuleren, door gevraagd en ongevraagd adviezen uit te brengen over strategische vraagstukken en nieuwe ontwikkelingen.

Contact: WRA, K. Roukens
SISWO, Plantage Muidergracht 4, 1018 TV Amsterdam
roukens@siswo.uva.nl