Roto Smeets de Boer NV

PERSBERICHT

JAARCIJFERS 2002

RSDB heeft in 2002 een nettoresultaat uit gewone bedrijfsvoering behaald van EUR 10,3 mln, tegenover EUR 15,5 mln in 2001. Rekening houdend met een incidentele reorganisatievoorziening ad EUR 5,1 mln bedraagt het nettoresultaat EUR 5,2 mln.

Onder aanmerkelijk verslechterde marktomstandigheden hebben Roto Smeets, gericht op de consumentenmarkt en Media Partners, actief op het terrein van redactionele marketingcommunicatie, goed gepresteerd. PlantijnCasparie, gericht op de business-to-business markt, heeft daarentegen een zeer teleurstellend jaar afgesloten.

De concernomzet nam met 7,5 % af tot EUR 658,6 mln (2001 EUR 712,2 mln). De toegevoegde waarde daalde met 4,3% tot EUR 329,3 mln (2001 EUR 344,0 mln). Fractioneel hogere personeelskosten, lagere afschrijvingen en lagere overige bedrijfskosten deden de som der bedrijfslasten met 2,1% dalen tot EUR 306,0 mln (2001 EUR 312,5 mln). Het bedrijfsresultaat nam af met 26,1% tot EUR 23,3 mln tegenover EUR 31,5 mln in 2001. De rentekosten daalden van EUR 8,2 mln tot EUR 7,7 mln. De kasstroom uit operationele activiteiten bedroeg EUR 66,2 mln (2001 EUR 57,3 mln). De solvabiliteit bedroeg ultimo 2002 31,1% tegenover 31,2% ultimo 2001.

Door de inkoop gedurende het jaar van 360.000 gewone aandelen is het gemiddeld aantal aandelen afgenomen tot 3.477.672 stuks. De winst per aandeel over 2002 uit gewone bedrijfsvoering komt uit op EUR 2,97 (2001 EUR 4,10). Na verwerking van de buitengewone lasten bedraagt de winst per aandeel over 2002 EUR 1,50.

Aan de op 9 april a.s. te houden jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders wordt een dividend voorgesteld van EUR 1,10 (2001 EUR 1,40) in contanten per gewoon aandeel.

VOORUITZICHTEN
In geen van de door Roto Smeets, PlantijnCasparie en Media Partners bediende deelsegmenten zijn tekenen van reëel herstel zichtbaar. Het capaciteitsaanbod, nationaal en internationaal, blijft ruim. De vraag- en aanbodverhoudingen zetten onverminderd druk op het prijsniveau. Onder dergelijke omstandigheden zijn voortdurend aanpassingen in de interne organisatie noodzakelijk. Daartoe zijn bij Roto Smeets, PlantijnCasparie en Media Partners verbeterprogramma's in uitvoering die in 2003 en volgende jaren tot kostprijsverlaging en productiviteitsstijging zullen leiden. Daardoor kan RSDB haar marktleiderspositie behouden en profiteren van herstel van de economie. Echter vanwege de hierboven geschetste factoren, gekoppeld aan de onzekere economische omstandigheden doen wij thans geen uitspraken over te verwachten resultaten in 2003.

DRIE MERKEN
De drie hoofdmerken Roto Smeets, PlantijnCasparie en Media Partners vertoonden de volgende resultaatontwikkeling:

2002 2001

x EUR 1 mln         omzet      bedrijfsresultaat    omzet  bedrijfsresultaat
Roto Smeets         477,0            24,4           504,0             24,5
PlantijnCasparie    174,9         -/- 3,0           196,3              5,4
Media Partners       16,0             1,8            21,2              1,5
Het aantal medewerkers in fulltime equivalenten liep terug van 4.025 ultimo 2001 tot 3.790 ultimo 2002.

Roto Smeets
Roto Smeets heeft een goed jaar afgesloten.
In de voor Roto Smeets relevante markt is de afzet van papier, in vergelijking met 2001, met 1% afgenomen. Reclamebestedingen liepen terug, marketingbudgetten werden gekort, het consumentenvertrouwen nam af. Toename van de effectieve grafische productiecapaciteit in Europa heeft, gegeven de ontwikkelingen aan de vraagzijde, ertoe geleid dat de prijserosie in de rotatie-industrie verder is toegenomen. De productie van RotoSmeets, gemeten naar verwerkt papiertonnage, is in vergelijking met 2001 met bijna 2% gestegen. De omzetdaling werd bepaald door gedaalde papierprijzen alsmede door prijsconcessies. Alle in de thuismarkt aflopende contracten in het deelsegment tijdschriften werden gecontinueerd. De nagestreefde groei in het retailsegment werd gerealiseerd. Volumegroei was er ook in de exportmarkten met als enige uitzondering Frankrijk. De herstructurering van de organisatie - Roto Smeets Sterker - ligt op schema. Nagenoeg volgens planning is de nieuwe 368 cm brede rotatiediepdrukpers in Deventer aangelopen.

PlantijnCasparie
PlantijnCasparie heeft een zeer teleurstellend jaar afgesloten. De voor PlantijnCasparie relevante drukwerkmarkt is op basis van afgezet tonnage papier met 5% in volume gekrompen. De oorzaken komen overeen met de vraagtrends vermeld bij Roto Smeets. Ondanks faillissementen in de branche was er geen sprake van capaciteitsafname. Deze vraag- en aanbodfactoren hebben de opbrengstprijserosie versneld. PlantijnCasparie heeft, uitgedrukt in tonnage, 9% minder papier verwerkt in vergelijking met 2001. Er waren zeker commerciële successen, echter de omvang was onvoldoende om de belangrijke volumeteruggang bij bestaande opdrachtgevers te compenseren. Ondanks eerder in gang gezette reorganisaties, bleef de beoogde aanpassing van de kostenstructuur achter op de toegevoegde waarde afname. In het najaar 2002 zijn maatregelen aangekondigd die moeten bijdragen aan het nagestreefde resultaatherstel, als onderdeel van de strategische heroriëntatie. Hiertoe werd een voorziening getroffen van EUR 5,1 mln netto, samenhangend met personeelsinkrimping en afwaardering van activa, die als buitengewone last werd verwerkt.

Media Partners
Media Partners heeft een goed jaar afgesloten.
De markt waarin Media Partners opereert - redactionele marketingcommunicatie - vertoont groei. Nieuwe toetreders dragen echter bij aan toenemende verdringing. Media Partners heeft de negatieve gevolgen van de economische terugval, resulterend in afgenomen vraag bij bestaande opdrachtgevers, goeddeels gecompenseerd door werkzaamheden voor nieuwe opdrachtgevers. De resultaattoename werd in belangrijke mate bepaald door het wegvallen van de in 2001 verlieslatende activiteiten in het Verenigd Koninkrijk.

Hilversum, 13 maart 2003

ROTO SMEETS DE BOER NV
Raad van Bestuur

Voor nadere informatie:
Hans de Jong / Leo van Gelder, tel. 035 - 625 86 00 Persbijeenkomst : heden 11.00 uur, Rosarium, Amstelpark 1, Amsterdam Analistenbijeenkomst : heden 14.00 uur, Rosarium, Amstelpark 1, Amsterdam

Profiel
Roto Smeets De Boer NV - RSDB - is opgenomen in de notering van Euronext als NextPrime onderneming met Amsterdam als marktingang. RSDB is een organisatie van dienstverlenende ondernemingen die de communicatie-uitingen van haar opdrachtgevers - met toegevoegde waarde - omzet in gedrukte en multi-mediale producties. Deze ondernemingen zijn ondergebracht in 3 merken: Roto Smeets - grootschalige productie van tijdschriften, postordercatalogi en promotioneel drukwerk - met vestigingen in 7 landen in Noordwest-Europa; PlantijnCasparie - pre-publishing, drukwerk en direct marketing - met 26 vestigingen in Nederland en Media Partners - internationale publishing services - met vestigingen in 3 Europese landen.

Zie ook onze websites:
RSDB : www.rsdb.com
Roto Smeets : www.rotosmeets.com
PlantijnCasparie : www.plantijncasparie.nl
Media Partners : www.mediapartners.nl.

Bijlagen
? Winst- en Verliesrekening
? Balans
? Verloop eigen vermogen
? Kasstroomoverzicht
? Financiële kalender


---