C/TAC-Align

Totaal aantal pagina's: 5

P E R S B E R I C H T

's-Hertogenbosch, 13 maart 2003

Jaarcijfers 2002:

CtacAlign boekt operationeel break even resultaat

SAP-dienstverlener CtacAlign heeft in 2002 ondanks een daling van de omzet met 28% naar EUR 17,0 miljoen (2001: EUR 23,5 miljoen) door kostenbesparingen een licht positief netto operationeel resultaat gerealiseerd van EUR 30.000 (2001: EUR 0,8 miljoen). Door per saldo een eerder aangekondigde buitengewone last na belastingen en een positieve bijdrage uit de vermindering van het belang in de Spaanse activiteiten komt het nettoresultaat uit op EUR - 0,3 miljoen (2001: EUR 0,8 miljoen).

De balanspositie is het afgelopen jaar verder versterkt. Ultimo 2002 had CtacAlign een solvabiliteit van 71% (Ultimo 2001: 58%). Ook de netto cashflow was met EUR 1,2 miljoen positief (2001: EUR 1,8 miljoen). De financieel solide uitgangspositie geeft CtacAlign ruimte om zich verder te ontwikkelen als SAP-specialist en om optimaal te kunnen profiteren van een toekomstige verbetering van het investeringsklimaat.

Omzet en resultaten

De omzetdaling van 28% is met name het gevolg van de verslechterende economische omstandigheden en een daarmee samenhangend uitstel van investeringen in grotere ICT-projecten.

Door het aanpassen van de Nederlandse organisatie aan de marktomstandigheden konden de bedrijfskosten met in totaal 23% naar EUR 13,7 miljoen (2001: EUR 17,9 miljoen) worden teruggebracht. Van de bedrijfskosten namen de personeelskosten af met 20% door vermindering van het aantal FTE's. Overige bedrijfskosten namen af met 29% door lagere huisvestingskosten in verband met de sluiting van de vestiging in Hoofddorp en lagere marketing- en advieskosten. Het bedrijfsresultaat kwam daarmee uit op EUR 25.000.

Zoals in oktober 2002 bekendgemaakt, heeft CtacAlign een buitengewone last na belastingen genomen van EUR 0,6 miljoen. Daarvan staat EUR 0,4 miljoen in verband met reeds uitgevoerde organisatorische aanpassingen, zoals de inmiddels afgeronde afslanking van de business unit Consulting, en EUR 0,2 miljoen in verband met de herwaardering van een fiscaal compensabel verlies. Daarnaast is het belang van 90% in de Spaanse SAP-activiteiten verminderd tot 70%, wat heeft geresulteerd in een boekwinst van EUR 0,2 miljoen.

Het nettoresultaat kwam hierdoor uit op EUR - 0,3 miljoen (2001: EUR 0,8 miljoen). Aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders wordt voorgesteld om over het boekjaar 2002 geen dividend uit te keren.

Vermindering aantal FTE's
Het totaal aantal FTE's is in het afgelopen jaar teruggebracht tot 141 per ultimo 2002. Per ultimo 2001 waren dat nog 174 FTE's. Deze daling heeft met name te maken met de afslanking van de business unit Consulting. De omzet per medewerker is afgenomen tot EUR 106.000 (2001: EUR 125.000).

Balans en cashpositie
De balans is door efficiënt werkkapitaalbeheer verder versterkt wat resulteert in een solvabiliteit per ultimo 2002 van 71% (Ultimo 2001: 58%). CtacAlign heeft alleen kortlopende schulden en geen langlopende verplichtingen.

De bankstand is door effectief cashmanagement verhoogd tot EUR 1,2 miljoen ultimo 2002. Ultimo 2001 bedroeg deze EUR 0,0 miljoen.

Met deze balansverhoudingen en de positieve cashflow heeft CtacAlign een solide financiële basis om middels aanpassingen in de organisatie, diensten en kennis in te blijven spelen op de veranderende marktvraag. Tevens stelt het de onderneming in staat optimaal te profiteren van een toekomstige opleving van de ICT-markt.

Belangrijkste ontwikkelingen per business unit en per land De omzetdaling kwam vrijwel geheel voor rekening van de Nederlandse activiteiten. De SAP-activiteiten in Spanje bleven met een omzet van EUR 2,8 miljoen op bijna hetzelfde niveau als in 2001 en waren met een bedrijfsresultaat van EUR - 0,2 miljoen licht verliesgevend. Net als in Nederland was ook in Spanje sprake van terughoudendheid in ICT-investeringen.

In Nederland had de omzetdaling betrekking op de business units Consulting en Integration Technology. De business unit Consulting is het afgelopen jaar gereorganiseerd. Het aantal FTE's is daarbij sterk verminderd. Binnen Consulting zijn ook andere accenten gezet. Om aan te sluiten bij de wensen van de klanten is het Business Intelligence team uitgebreid en is het totale werkgebied van de business unit verschoven naar meer kleinschalige optimalisatie projecten met compactere en meer resultaatgerichte SAP-oplossingen. Binnen de business unit Integration Technology heeft een zelfde verschuiving van het werkgebied plaatsgevonden richting systeem upgrades en meer maatwerk.

De omzet van de derde business unit Application Management nam in 2002 opnieuw toe door een verdere groei van het aantal beheercontracten. Application Management was daarmee in omzet gemeten het afgelopen jaar de grootste business unit van CtacAlign.

Samenvoeging business units Consulting en Integration Technology Om beter aan te sluiten bij de SAP-vraagstukken waar klanten mee kampen is eind 2002 besloten om de business units Integration Technology en Consulting te integreren. Door de samenvoeging kan CtacAlign functionele en technische SAP-expertise geïntegreerd aanbieden. Tevens heeft het geleid tot een beperktere managementbehoefte waardoor mensen effectiever kunnen worden ingezet. Met de samenvoeging waren geen extra buitengewone kosten gemoeid. De integratie is in januari 2003 afgerond.

Strategie en vooruitzichten
CtacAlign voorziet voor 2003 nog geen marktherstel. Veel aandacht zal dit jaar daarom uitgaan naar de aangescherpte profilering van CtacAlign als hoogwaardige lokale SAP-partner en specialist voor middelgrote bedrijven. Belangrijkste aandachtspunt hierbij is de klantgerichtheid, het herkennen van en inspelen op de wensen van de klanten. Dat betekent naast het versterken van de slagvaardigheid van de commerciële organisatie ook het op peil houden van specialistisch SAP kennisniveau, het op de voet volgen van de nieuwste technologische ontwikkelingen en het verder verbeteren van de service richting de klanten. Verder zal veel aandacht blijven uitgaan naar verdere kostenbesparingen en de bewaking van de sterke balans- en cashpositie.

De onzekere economische omstandigheden maken het op dit moment nog niet mogelijk om een betrouwbare uitspraak te doen over de verwachte resultaten in 2003.

/ / / / / / / / / /

Profiel CtacAlign

CtacAlign is een ICT-dienstverlener gespecialiseerd in SAP-oplossingen. Activiteiten bestaan uit implementatie, integratie en beheer van SAP-systemen en hiervan afgeleide activiteiten zoals systeem upgrades en systeemoptimalisaties. De onderneming is hiervoor SAP Service Partner en de grootste SAP-reseller in Nederland voor middelgrote ondernemingen. Tot de klantenkring behoren meer dan 100 organisaties in handel en industrie, zakelijke dienstverlening, (semi) overheid, universiteiten en gezondheidszorg.

CtacAlign had per 31 december 2002 148 medewerkers in dienst (141 FTE's) . De onderneming heeft vestigingen in Nederland ('s-Hertogenbosch) en Spanje (Madrid).

CtacAlign is genoteerd aan de Officiële Markt van Euronext Amsterdam en is opgenomen in het NextEconomy segment van Euronext.



C/TAC-Align