GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 13 maart 2003 07:32

GroenLinks woedend over bonussen NS-directie

(13 maart 2003)

GroenLinks is geschokt door het bericht inde Volkskrant over de bonussen die de NS-directieleden zichzelf gegeven hebben. De fractie wil dat de minister ingrijpt. De partij vindt het onbegrijpelijk dat op een moment dat het bedrijf een recordverlies lijdt, maar ook een waardeloze product aan de reizigers levert, de directie zichzelf boven hun riante salarissen nog forse bonussen verleent. De fractie wil dat de minister ingrijpt. De eerder presenteerde plannen van de NS om te bezuinigen door honderden arbeidsplaatsen te schrappen zijn nu wel heel erg wrang. Het gisteren door president-directeur Veenman geuite dreigement, dat de service aan de klant zal verslechteren als het bedrijf de reizigerstarieven niet met de geplande 9% dit jaar mag verhogen, blijkt nu volstrekt ongeloofwaardig. Vandaag dient de rechtszaak tussen staat en NS hierover.

GroenLinks wil dat de directie de bonussen terugbetaalt en vraagt de ministers van Verkeer en van Financiën in hun rol als aandeelhouder niet akkoord te gaan met de jaarrekening, zoals gisteren gepresenteerd.

Wijnand Duuyvendak

Vragen van lid Duyvendak aan de minsters van Verkeer en Waterstaat en Financiën, 13 maart 2003

1) Heeft u er kennis van genomen (o.m. in de Volkskrant van 13 maart 2003) dat de NS-directie over het jaar 2002 financiële bonussen ontvangt?

2) Wat is uw oordeel over deze bonussen, zeker in het licht van de prestatie van het bedrijf NS-reizigers? Vindt u het terecht dat de directie deze bonussen ontvangt terwijl de punctualiteit van de treinen niet of nauwelijks is gestegen? Zo ja, waarom, zo nee waarom niet?

3) Hoe beoordeelt u de bonussen voor de directie in het licht van uw juridische actie om, gezien de slechte prestaties, de prijsstijging van de treinkaartjes te beperken?

4) Bent u van mening dat het verstrekken van deze bonussen slecht is voor het imago van het bedrijf en de indruk verstrekt dat de directie meer met zichzelf bezig is dan met haar klanten? Zo nee, waarom niet?

5) Bent u bereid de Raad van Commissarissen aan te spreken op deze bonussen en hen te verzoeken alsnog af te zien van het verstrekken van deze bonussen aan de directie? Zo nee, waarom niet?

6) Bent u bereid in uw rol van aandeelhouder, de directie te verzoeken de bonussen terug te betalen en tot die tijd geen goedkeuring te verlenen aan de jaarcijfers?