Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 13-03-2003
Persberichten Regionaal, 08.15 uur

Extra videoauto voor Utrechts politiekorps

UTRECHT - Op maandag 10 maart 2003 kreeg het Bureau Verkeer Onder Controle van de Politie Regio Utrecht een onopvallende videoauto aangeboden door het Bureau Verkeershandhaving OM. De onopvallende videoauto wordt gebruikt voor de opsporing van grove overtredingen en verkeersmisdrijven zoals bumperkleven, agressief weggedrag, gevaarlijk inhalen, etc. De Politie Regio Utrecht beschikt nu in totaal over drie onopvallende videoautos en één onopvallende videomotor.

Werkwijze
Videosurveillance is bedoeld als aanvulling op bestaande handhavingsinstrumenten (mobiele controle, alcoholcontrole, roodlicht-camera, flitspaal, lasergun, e.d.). De videoauto wordt vooral ingezet op geselecteerde wegvakken (=veel ongevallen), met name buiten de bebouwde kom. In de videoauto kunnen agenten de betreffende weggebruiker onopvallend volgen, terwijl geavanceerde videoapparatuur de gedragingen en de gemiddeld gereden snelheid over langere afstand registreert. Om herkenning van de videovoertuigen te voorkomen, zullen de verkeershandhavingsteams van de 25 politieregios regelmatig van auto wisselen. De agenten krijgen een speciale rijopleiding om verkeerscriminelen te volgen zonder zichzelf of medeweggebruikers in gevaar te brengen.

Sancties
Wie dertig kilometer per uur (of meer) te hard heeft gereden, wordt staande gehouden. Afhankelijk van de geregistreerde snelheid krijgt de bestuurder een forse geldboete of een dagvaarding; bij overschrijding van de maximumsnelheid van 50 kilometer of meer wordt direct het rijbewijs ingevorderd. Bij zeer grove overtredingen kan de zogenaamde artikel 130-procedure gestart worden, waarbij de bestuurder een onderzoek moet ondergaan naar de lichamelijke of geestelijke geschiktheid om een motorrijtuig te besturen. Afhankelijk van de uitkomst kan het CBR het rijbewijs permanent ongeldig verklaren.

Goede ervaringen
Onopvallende videosurveillance is al eerder een probaat middel gebleken. De algemene videosurveillances op het hoofdwegennet van het korps landelijke politie diensten hebben in 2002 geresulteerd in ongeveer 250 ingevorderde rijbewijzen. De Regionale Verkeersdienst van de Politie Regio Utrecht vorderde alleen al in onze regio in hetzelfde jaar 164 rijbewijzen in.

Bureau Verkeer Onder Controle
Het Bureau Verkeer Onder Controle is een team van 28 mensen dat zich binnen de Politie Regio Utrecht, als aanvulling op de normale sterkte, uitsluitend met verkeershandhaving bezighoudt. Het BVOC worden gefinancierd en gefaciliteerd door het Bureau Verkeershandhaving OM. De controles van het BVOC concentreren zich op vijf speerpunten: alcohol, rood licht, gordel, helm en snelheid.

Meer informatie /