Partij van de Arbeid

Den Haag, 13 maart 2003

Vragen van het lid Verbeet (PvdA) aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)

1. Kent u de krantenberichten 'Doden zieke baby's zaak van justitie' en 'Loslaten uit liefde'? (1) Klopt het dat u heeft besloten geen toetsingscommissie in te stellen waar artsen levensbeëindiging van pasgeboren kinderen kunnen melden?

2. Bent u op de hoogte van het voornemen van het vorige kabinet om een toetsingscommissie in het leven te roepen voor levensbeëindiging bij enkele bijzondere categorieën patiënten? (2) Bent u tevens op de hoogte van het advies van de 'Overleggroep toetsing zorgvuldig medisch handelen rond het levenseinde bij pasgeborenen' uit 1997, waarin zij pleit voor een aparte toetsingscommissie terzake? Op grond waarvan heeft u besloten deze adviezen niet op te volgen?

3. Bent u van mening dat het instellen van een toetsingscommissie ervoor kan zorgen dat artsen levensbeëindiging van pasgeborenen eerder zullen melden en dat dat de zorgvuldigheid en de openheid van de procedures ten goede kan komen?

4. Wat vindt u van het protocol dat het Academisch Ziekenhuis in Groningen hanteert voor de medische besluitvorming van pasgeborenen die uitzichtloos en ondraaglijk lijden? Bent u bereid dit protocol bij andere ziekenhuizen aan te bevelen?

5. Bent u het met mij eens dat in gevallen van uitzichtloos en ondraaglijk lijden van pasgeborenen steun aan artsen, ouders en kinderen - bijvoorbeeld in de vorm van een vraagbaak - van het grootste belang is? Wat vindt u in dit verband van het werk van de stichting Dilemma? Welke bijdrage bent u zelf bereid te leveren aan de ondersteuning van artsen, ouders en kinderen op deze voor hen zeer moeilijke momenten?

(1) De Volkskrant, 8 maart 2003.

(2) Onder andere blijkend uit het antwoord op schriftelijke vragen (Aanhangsel van de Handelingen, vergaderjaar 2001-2002, p.2154) en uit de behandeling van het wetsvoorstel inzake levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding (26691, nrs. 3 en 6).