Ministerie van Verkeer en Waterstaat


http://www.minvenw.nl

MinV&W:Proef met ritsverlichting op de A9

Proef met ritsverlichting op de A9

Rijkswaterstaat start in april 2003 op de rijksweg A9 de proef .Ritsen met elektronisch gidsen.. Met de proef onderzoekt Rijkswaterstaat of met meelooplichten het ritsen van drie naar twee stroken soepeler verloopt, waardoor de doorstroming op de weg verbetert. De weggebruiker ziet als het drukker wordt op de ritslocatie een lopende onderbroken lichtgevende streep in de vluchtstrook. Deze lichtgevende strepen of volglichten hebben een onderlinge afstand van 16 meter. Als de weggebruiker met de volglichten meerijdt, houdt hij automatisch voldoende afstand om het ritsen gemakkelijker te maken. De proef duurt van half april 2003 tot eind 2003. Ritsen met elektronische gidsen is een proef in het kader van het innovatieprogramma Wegen naar de Toekomst van Rijkswaterstaat.

De proef vindt plaats ter hoogte van de afrit Uitgeest richting Alkmaar over een lengte van één kilometer. Vanaf vrijdag 14 maart 2003 zijn er gedurende 3 weken werkzaamheden om het betreffende gedeelte van de A9 aan te passen. In deze periode worden honderden lichtjes (LED-lampjes) langs de vluchtstrook aangebracht. Ook worden er portalen en camera.s op de A9 geplaatst. Om de weggebruiker attent te maken op de proef staan attentieborden langs de A9 en langs de oprit Uitgeest met de teksten .Geef elkaar de ruimte . volg lichtspoor.. Ook wordt aangegeven waar de proef begint en eindigt.

De voorbereidende werkzaamheden vinden alleen in de weekeinden en af en toe in de avond en de nacht plaats. Tijdens de weekeinden zijn de op- en afritten Uitgeest afgesloten en wordt het verkeer omgeleid. De omleidingen worden met gele borden aangegeven. Het verkeer op de A9 houdt in beide richtingen (Alkmaar/Haarlem) tijdens de wegwerkzaamheden altijd één rijstrook beschikbaar. Wel moet het verkeer rekening houden met langere reistijden. Door de week en overdag heeft het verkeer geen hinder van werkzaamheden.

Informatie over de proef Ritsen met elektronisch gidsen kunt u krijgen via Rijkswaterstaat, Wegen naar de Toekomst, Hetty Bouwhuis, 06 . 53928561 of www.wegennaardetoekomst.nl.
Voor meer informatie over de werkzaamheden kunt u terecht bij Marjan Nijssen, persvoorlichter Rijkswaterstaat Directie Noord-Holland, telefoonnummer 023-5301475 of 06 . 54746403

13 mrt 03 11:08