NEDERLAND DISTRIBUTIELAND

NDL positief over advies goederenvervoer aan Raad voor V&W

Nederland Distributieland (NDL) is het eens met het vandaag gepubliceerde advies van IG&H Management Consultants aan de Raad voor Verkeer en Waterstaat over de toekomst van het goederenvervoer in Nederland en Europa. NDL roept de Raad op om de aanbevelingen in het rapport over te nemen en om nog voor de zomer haar advies te publiceren om op korte termijn een goederenvervoerbeleid in te zetten dat de motor vormt voor economische groei, werkgelegenheid en duurzame ontwikkeling.

Betrouwbare mobiliteit
NDL is als logistiek platform graag bereid om gezamenlijk met haar ruim 600 leden en andere belangenorganisaties in transport en logistiek het goederenvervoerbeleid mede te helpen formuleren en implementeren. Dit beleid moet een betrouwbare mobiliteit creëren door de realisatie van hoogfrequente verbindingen tussen economische knooppunten. Deze knooppunten bieden een netwerk voor zowel vracht als personen. Voorbeelden van logistieke concepten die naadloos in dit beleid zouden passen zijn Distrivaart (vervoer van consumentengoederen over water en weg) en Distriroad (combinatie van personen- en goederenvervoer).

Internationale handelspositie
NDL signaleert dat door het ontbreken van een eenduidig overheidsbeleid met betrekking tot het goederenvervoer Nederland haar internationale handelspositie dreigt te verliezen. Door de afnemende en daarmee onbetrouwbare bereikbaarheid voldoet Nederland niet meer aan de voorwaarden die mondiaal opererende bedrijven stellen aan een integraal logistiek knooppunt. Dit is nadelig voor de Nederlandse concurrentiepositie als handelsland in Europa. Dit terwijl logistieke activiteiten een substantiële economische en maatschappelijke toegevoegde waarde leveren en fysieke inhoud geven aan onze functie als handelsnatie. Een voorbeeld hiervan zijn buitenlandse bedrijven die in Nederland hun Europese Logistieke service Centra (ELC's) vestigen. Deze ELC's leverden in 2002 zo'n 94.000 arbeidsplaatsen en bijna 4 miljard euro toegevoegde waarde. Nu het slechter gaat met de economie biedt de ontwikkeling van logistieke activiteiten extra kansen op werkgelegenheid en toegevoegde waarde.

Nederland Distributieland (NDL)
Nederland Distributieland (NDL) is de vereniging die zich inzet om de Nederlandse logistieke positie binnen Europa te versterken. De vereniging telt ruim 600 leden afkomstig uit het bedrijfsleven, de overheid en andere organisaties. Deze leden houden zich direct of indirect bezig met transport en distributie over water, weg, spoor, door de lucht en onder de grond. De missie van NDL is de versterking van de internationale concurrentiepositie en het kennisniveau van de logistieke sector in brede zin in Nederland.

Noot voor de pers (