Politie Rotterdam-Rijnmond

Ochtenduitgave donderdag 13 maart 2003

* POLITIE EN MARECHAUSSEE ROLLEN MENSENSMOKKELORGANISATIE OP

Na een grootschalig onderzoek - uitgevoerd door rechercheurs van de Zeehavenpolitie van Rotterdam-Rijnmond en de Koninklijke Marechaussee, district Zuid-Holland/Zeeland - werd woensdag een grote mensensmokkelorganisatie opgerold. Daarbij werden woensdag in deze zaak acht verdachten aangehouden. Zij worden verdacht van het smokkelen van mensen uit China. Veelal via de weg werden honderden Chinezen via verschillende landen naar Europa gebracht met als eindbestemming Groot-Brittannië. Alle verdachten werden in verzekering gesteld. In tien panden, overwegend in Rotterdam, werden zoekingen verricht. Eén van de doorzochte panden in Rotterdam was ingericht als een zogenaamd 'safe-house'. Hier konden de illegaal in Nederland verblijvende Chinezen zich korte tijd ophouden. In dit pand werden woensdag 46 illegale Chinezen aangetroffen. In een vrachtwagen in de haven van Scheveningen werden zestien illegaal in Nederland verblijvende Chinezen aangetroffen die op weg waren naar Groot-Brittannië. Ook in België werden tijdens een gelijklopende actie woensdag veertig illegalen in een safe-house aangetroffen.


* MEISJE VAN TAS BEROOFD
Woensdagavond omstreeks negen uur werd in de Warmoeziersstraat een 16-jarig meisje uit Rotterdam van haar tas beroofd. Een nog onbekende jongen rukte aan de arm van het meisje, waardoor haar tas op de grond viel. Een tweede jongen raapte de tas, met daarin onder andere een portemonnee en bankpasjes op, waarna de twee knapen verdwenen in de richting van Molenlaan.


* MAN IN ARM GESTOKEN
Woensdagavond omstreeks half tien werd op de Beijerlandselaan een 19-jarige Rotterdammer in zijn arm gestoken. Het slachtoffer zat in zijn auto en stond voor het rode verkeerslicht te wachten. Hij had het raam aan de bestuurderszijde geopend. Plotseling kwam er een groep jongens naar hem toegelopen. E'n van de jongens gaf hem door het geopende raam een paar vuistslagen in zijn gezicht. Even later stak een andere jongen met een mes het slachtoffer een aantal keren in zijn arm. Het slachtoffer wist in zijn auto weg te komen en reed direct door naar het Zuiderziekenhuis. Daar werd hij behandeld. Mogelijk werd het slachtoffer mishandeld naar aanleiding van een woordenwisseling die was ontstaan als gevolg van een verkeerssituatie een dag eerder. Hierbij was een jongen uit de groep betrokken. De politie stelt een nader onderzoek in.


* MAN BEROOFD VAN TELEFOONKAARTEN
Woensdagavond omstreeks elf uur werd op de Crooswijkseweg een 47-jarige man uit Rotterdam beroofd van zijn tas met daarin onder andere telefoonkaarten ter waarde van 300 euro. Het slachtoffer reed op zijn fiets, toen hij werd ingesloten door een groepje van zo'n vijf personen. Men greep zijn fiets vast en rukte het tasje weg. Hierop ging het groepje er vandoor.


* SNELHEIDSCONTROLES
Personeel van de Verkeerspolitie (Project Verkeershandhaving) hield woensdagmiddag op de Stadionweg en 's avonds op de Tjalklaan radarsnelheidscontroles. Tussen drie uur en half vijf werd op de Stadionweg zowel stad-in als stad-uit gecontroleerd. Van de 1145 passerende automobilisten namen 50 het niet zo nauw met de 50 km-limiet. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 74 km/uur. Op de Tjalklaan, waar tussen kwart over zeven en half negen werd gecontroleerd, flitste de snelheidsradar 42 van de 500 passerende automobilisten. Hoogste score bedroeg 100 km/uur in plaats van de toegestane '50'.


* AUTO'S TE WATER
In de nacht van woensdag op donderdag omstreeks half één raakten op de Vareseweg een auto van een 40-jarige Rotterdammer en een politiesurveillanceauto te water. Politiemensen gaven op de Vareseweg de bestuurder van de personenauto een stopteken. Na enige tijd bracht de man zijn auto tot stilstand, waarna hij werd gecontroleerd. De man moest een blaastest afleggen, maar bleef in zijn auto zitten. De politiemensen vermoedden, dat de man onder invloed van verdovende middelen was en wilden hem aanhouden. De man gaf echter plankgas en ging er met de auto vandoor. Hierop volgde een achtervolging. De man reed zich op de Vareseweg klem, waarna de auto in een sloot reed. De bestuurder kon nog net op tijd, nog voor de auto te water raakte, uit de auto komen. Een achtervolgende politieauto kwam op het natte gras niet meer tijdig tot stilstand en gleed ook het water in. De politiemensen liepen een nat pak op. De 40-jarige verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het bureau.


* VROUW KRIJGT KLAPPEN BIJ BEROVING
BARENDRECHT - Woensdagavond rond zeven uur werd een op de Binnenbaan lopende 53-jarige vrouw uit Barendrecht plotseling van achteren beetgepakt door een onbekende knaap. Deze trok de draagband van haar tas over haar hoofd en nam zo haar tas weg. Toen de vrouw zich verzette kreeg zij een aantal klappen op haar hoofd. De knaap ging er vervolgens met haar tas, waarin een handtelefoon, enkele pasjes en een nog onbekend geldbedrag, vandoor in de richting van de Lindehoevelaan.


* AUTOMOBILIST MET VIJFTIG GRAM HEROÏNE EN COCAÏNE OP ZAK

AANGEHOUDEN
Woensdagmiddag rond half vijf controleerde politiepersoneel van het district Feijenoord-Ridderster in de Rosestraat een 25-jarige Rotterdammer in zijn auto. De man bleek niet in het bezit van een rijbewijs en was voorts in het bezit van zo'n vijftig gram heroïne en cocaïne, alsmede een verboden mes. De Rotterdammer werd aangehouden en voor nader onderzoek en verhoor in verzekering gesteld.