Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 13-03-2003 Persberichten district Eemland zuid, 09.35 uur

Groep jongens voor diverse misdrijven opgepakt

AMERSFOORT In de afgelopen weken heeft de politie acht verdachten, hoofdzakelijk minderjarigen, aangehouden die worden verdacht van vijftien delicten. De aanhoudingen zijn het resultaat van een onderzoek dat de politie instelde.

De verdachten variëren in de leeftijd van 15 tot en met 19 jaar en zijn allen afkomstig uit Amersfoort. De acht jongens worden ervan verdacht 15 delicten in de periode van oktober tot en met eind januari te hebben gepleegd. De delicten betreffen auto-inbraken, woninginbraken, straatroof en fietsendiefstallen. De misdrijven werden voornamelijk gepleegd in de wijk Schothorst en verder in Hoogland en Zielhorst.

Begin februari kwam de politie de daders op het spoor door onderzoek van de wijkagent naar een eerder gepleegde auto-inbraak. Een verdachte werd aangehouden en bekende de inbraak met anderen te hebben gepleegd. Eveneens op 2 februari pleegden deze mededaders een straatroof op de Hoolesteeg. Door voetafdrukken in de sneeuw te volgen, kon de politie twee daders in een woning aanhouden. De drie personen bekenden met anderen een aantal feiten te hebben gepleegd waardoor in totaal de acht verdachten door de politie konden worden aangehouden. Zij bekenden de vijftien delicten in wisselende samenstelling te hebben gepleegd. De verdachten zijn allen voorgeleid voor de rechter-commissaris, twee van hen bevinden zich nog in voorlopige hechtenis. Alle slachtoffers zijn inmiddels door de politie geïnformeerd.

Overlast winkelcentra verminderd

AMERSFOORT - De overlast in en rond winkelcentra in Amersfoort- Noord is verminderd na het uitdelen van veertig bekeuringen.

De politie voert vaker controles uit op winkelcentra waar sprake is van overlast. Deze controles blijft de politie de komende tijd uitvoeren. Door deze controles is de overlast verminderd. Dit blijkt uit het feit dat er de afgelopen tijd minder bekeuringen zijn uitgedeeld en het aantal meldingen van overlast sinds de controle is verminderd.

Op een winkelcentrum in Schothorst wordt de overlast veroorzaakt door jeugdgroepen. Dit gebied is nu savonds voor deze jongeren verboden. Een aantal jongeren zijn bekeurd voor het rondhangen op verboden gebied. Drie van de bekeuringen, die uitgedeeld zijn aan minderjarige jongeren, zijn omgezet in een voordracht voor HALT.

Kledingdief

AMERSFOORT Op woensdag 12 maart werd een man op kledingdiefstal betrapt.

Rond 14.45 uur zag een medewerker van een winkel aan de Utrechtseweg dat een man een sweater uit de schappen pakte en zonder deze te betalen de kassa passeerde. De man, 38 jaar oud en afkomstig uit Amersfoort werd aangehouden en overgedragen aan de politie.

Bij fouillering aan het politiebureau werd nog een gestolen t-shirt uit de voering van de jas van de man gehaald. De man bekende de beide kledingstukken te hebben gestolen. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Man pleegt verzet

AMERSFOORT Op woensdag 12 maart pleegde een automobilist verzet toen hij werd aangehouden.

Rond 11.15 uur controleerden politiemensen een automobilist op de Liendertseweg. Toen zij de 20-jarige bestuurder uit Soest lieten nakijken in het politiesysteem, bleek dat hij nog acht boetes had openstaan. Daarop werd hij aangehouden, maar daar was hij het niet echt mee eens. Hij probeerde weg te lopen, maar kon na een korte worsteling in de boeien worden geslagen en werd vervolgens naar het politiebureau overgebracht.

Daar bleek dat zijn openstaande rekening bijna achthonderd euro hoog was. Nadat dit bedrag door een familielid aan het politiebureau was betaald, mocht de verdachte het politiebureau verlaten.

Drankdiefstal
AMERSFOORT Op woensdag 12 maart werd een man op drankdiefstal betrapt.

Rond 17.00 uur zag een medewerker van een winkel aan de Utrechtseweg dat een klant met een lege tas de winkel binnenkwam, maar met enkele flessen drank de winkel weer verliet, zonder deze te hebben afgerekend. De verdachte, een 49-jarige man uit Amersfoort, werd aangehouden en aan de politie overgedragen.

De verdachte is naar het politiebureau overgebracht. Tegen hem is proces-verbaal voor winkeldiefstal opgemaakt.