Ministerie van Verkeer en Waterstaat


13 maart 2003

Proef met ritsverlichting op de A9

De rijksweg A9 ter hoogte van de afrit Uitgeest is vanaf half april tot eind 2003 de locatie voor de proef Ritsen met elektronische gidsen. De proef is onderdeel van het innovatieprogramma van Rijkswaterstaat Wegen naar de Toekomst en is bedoeld om te onderzoeken of met volglichten het ritsen van drie naar twee rijstroken soepeler verloopt. Tijdens de proef ziet de weggebruiker als het drukker wordt op de ritslocatie een lopende onderbroken lichtgevende streep in de vluchtstrook. Deze lichtgevende strepen of volglichten hebben een onderlinge afstand van 16 meter. Als de weggebruiker met de volglichten meerijdt, houdt hij automatisch voldoende afstand om het ritsen gemakkelijker te maken.

Ter voorbereiding op de proef is Rijkswaterstaat vanaf 14 maart gedurende drie weken bezig met het aanbrengen van honderden lichtjes (LED-lampjes) langs de vluchtstrook. Daarnaast worden portalen en cameras geplaatst op de één kilometerlange proefstrook. Om de weggebruiker attent te maken op de proef staan er attentieborden langs de A9 en langs de oprit Uitgeest met de teksten Geef elkaar de ruimte volg lichtspoor.

De voorbereidende werkzaamheden vinden alleen in de weekeinden, s avonds en s nachts plaats. Tijdens de weekeinden zijn de op- en afritten Uitgeest afgesloten en wordt het verkeer omgeleid. Het verkeer op de A9 houdt in beide richtingen (Alkmaar/Haarlem) tijdens de wegwerkzaamheden altijd één rijstrook beschikbaar. Wel moet het verkeer rekening houden met langere reistijden.

Meer informatie over de proef op www.wegennaardetoekomst.nl