EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

Oostenrijk loopt nog steeds uit de pas

EVO vraagt minister De Boer van Verkeer en Waterstaat om het door het Europees Parlement aangenomen rapport over het Oostenrijkse ecopuntensysteem te steunen. Eind deze maand wordt dit voorstel in de Transportraad behandeld. EVO vindt dat het ecopuntensysteem in strijd is met het beginsel van een vrij verkeer van goederen binnen de EU.

Bij de toetreding van Oostenrijk tot de Europese Unie is het ecopuntensysteem als overgangsmaatregel tot 2004 geïntroduceerd. Het voorziet in een puntenregeling voor het vrachtverkeer in transito over Oostenrijks grondgebied. Uitgangspunt is hoe schoner de vrachtauto, hoe minder ecopunten er nodig zijn.

In februari 2003 nam het Europees Parlement een rapport aan dat aanzienlijk afweek van het door de Raad van Transportministers op 31 december 2002 bereikte compromis om het ecopuntenstelsel te verlengen. Hoewel EVO een verlenging van het ecopuntenstelsel na 2003 eigenlijk onacceptabel vindt, vindt zij het standpunt van het Europees Parlement wel aanzienlijk beter dan het Raadscompromis.

Een van de positieve punten in het voorstel van het Europees Parlement is de vrijstelling voor schone euro-3-voertuigen. Veel Nederlandse ondernemers worden zo beloond voor het investeren in schone voertuigen. Ook verwacht EVO geen grote tekorten aan ecopunten, omdat de hoeveelheid beschikbare ecopunten voor de jaren na 2003 is gebaseerd op het aantal van 2002 in plaats van 2003.

EVO is positief over het voorstel om de nog toe te passen beperkingen uitsluitend van toepassing te laten zijn op die trajecten, waarvoor het ecopuntensysteem in beginsel ook was bedoeld: de Alpenpassen. Voor het verkeer richting Hongarije en Slovenië betekent dit, dat de meest economische route via Oostenrijk kan worden benut en geen kostbare omwegen nodig zijn, vanwege een tekort aan ecopunten.

De Nederlandse handel en industrie blijft erbij gebaat wanneer het restrictieve beleid van Oostenrijk een halt wordt toegeroepen.