Provincie Utrecht

Persbericht

Nieuwe historische uitgave van de provincie Utrecht

Zeven eeuwen Utrechts provinciebestuur

13-3-2003
De geschiedenis van het Utrechtse provinciebestuur is sinds kort gebundeld in een handzame brochure. Deze uitgave neemt de lezer mee tijdens een wandeling door maar liefst zeven eeuwen historie, want zo oud is de provincie Utrecht.

Geboren in de Middeleeuwen
De provincie Utrecht is ouder dan de Nederlandse staat, zo blijkt uit deze nieuwe uitgave. De brochure is een populaire samenvatting van het boek "Wij en onze opvolgers zullen allen recht doen", dat op 13 februari jl. door de provincie is gepresenteerd. Schrijver is professor dr. Renger de Bruin, conservator stadsgeschiedenis aan het Centraal Museum en bijzonder hoogleraar Utrecht studies aan de Universiteit Utrecht. De Bruin schetst in dit werk een levendig historisch beeld, waaruit naar voren komt hoe uit de Middeleeuwse Staten van het Sticht een modern middenbestuur groeide. Vaak dwars tegen pogingen tot bestuurlijke reorganisaties in heeft het kleine Sticht zich door de eeuwen heen gehandhaafd. De provincie Utrecht overleefde daarbij - niet zonder kleerscheuren - de IJzeren Hertog Alva, een burgeroorlog met de Patriotten in de 18de eeuw, het Franse imperium onder Napoleon, de Nazibezetting en talloze overige ingrepen van bovenaf.

Bestel nu een gratis brochure
Met de brochure "Zeven eeuwen provinciaal bestuur" wil de provincie Utrecht aandacht vragen voor de rijke en veelbewogen geschiedenis van dit gebied en haar inwoners. Deze uitgave is gratis verkrijgbaar bij bureau Verkoop van de provincie. U kunt een brochure per e-mail aanvragen via verkoop@provincie-utrecht.nl Contactpersoon voor aanvragen is mw. Marleen Karssen, tel. 030- 258 2228 (bereikbaar op werkdagen van 8.30-11.30 uur)

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030 - 258 3196 of Ron.van.Dopperen@provincie-utrecht.nl