De Unie


RABObank: Zeer moeizame start CAO-overleg

13 maart 2003 - Afgelopen dinsdag 11 maart is het overleg over de Rabobank-CAO 2003-2004 van start gegaan. Een zéér moeizame start!

De onderhandelingsdelegatie van De Unie (bestuurder Wim ter Welle en de kaderleden Co de Bondt en Frank te Kloese) was na afloop van het overleg buitengewoon teleurgesteld.
In haar eigen voorstellenbrief (zie bijlage) heeft De Unie, op acht regionale ledenvergaderingen haar leden gehoord hebbende, heel bewust gekozen voor eenvoud en "bescheidenheid". Er zou op basis van deze voorstellen snel een CAO-resultaat moeten kunnen zijn. De Rabobank-organisatie heeft immers behoefte aan "rust". Alle processen van fusies, reorganisaties, afslankingen, kwaliteitsprogramma's, heroriëntatie, enzovoorts vragen al zo veel aandacht. Het lijkt alsof de directie van de Rabobank dit niet heeft begrepen:
* De rode draad in de eerste (helaas nog globale) voorstellen van de bank is kostenbeheersing. "De jaarcijfers zijn naar omstandigheden redelijk, maar de onderliggende factoren bevestigen de sombere trend: de kostenontwikkeling blijft ongunstig, de bancaire productiviteit neemt steeds verder af, en de personeelskosten ten opzichte van de totale kosten stijgen nog steeds verder."
* De eerste voorstellen voor de mogelijke nieuwe salarisstructuur zijn zodanig dat voor veel huidige medewerkers het perspectief vermindert of zelfs verdwijnt.
En dat, terwijl de directie steeds heeft gezegd dat het eventuele nieuwe beoordelings- en beloningssysteem voor de medewerkers uitdagend en aantrekkelijk zou moeten zijn.
* De directie schrijft verder dat het niet langer redelijk is, dat de stijgende kosten van de pensioenregelingen in de toekomst volledig voor rekening van de Rabobank blijven komen: of aangepaste regelingen, of een bijdrage van de medewerkers.
* Tegelijkertijd wordt er gesteld dat de collectieve loonsverhoging op grond van landelijke afspraken maximaal 2,5% mag zijn, maar dat de bank voor de uiteindelijke hoogte rekening wil houden met de sterk gestegen pensioenlasten en de kosten van de invoering van het nieuwe beloningssysteem!!?????

* Bovendien "stijgen de kosten van de kinderopvang", hoeft er geen nieuw Sociaal Statuut te komen, maar wel "verduidelijkingen in de tekst en expliciteren van de huidige praktijk" met betrekking tot het Addendum en de Faciliteiten.

Op 8 april wordt weer verder gepraat. Mogelijk zal dan al blijken of de start van het CAO-overleg te moeizaam is geweest.

Wim ter Welle,
bestuurder De Unie


* Intropagina RABO Groep

donderdag, 13 maart 2003