Ingezonden persbericht


SOCIAAL PENSION 'HET OMMELANDERHUIS' WINT SCHIZOFRENIEPRIJS

ROTTERDAM, 13-3-2003 - De Kwaliteitsprijs Schizofrenie 2003 gaat naar sociaal pension 'het Ommelanderhuis' in Groningen. De voorziening voor psychiatrische patienten viel onder meer op door de bevlogenheid van het personeel en de praktische manier waarop die de wensen van de patient weet in te vullen. Jan Krist, leidinggevende van sociaal pension, kreeg de prijs uitgereikt tijdens het congres 'Mensen met schizofrenie: Jij maakt het verschil' in Ede. De Kwaliteitsprijs Schizofrenie, die voor de negende keer werd uitgereikt, bestaat uit een geldbedrag van duizend euro.

In haar toespraak omschreef juryvoorzitter Ria van der Heijden het Ommelanderhuis als een 'pension met passie'. "Het personeel toont zich bevlogen, met een voorliefde voor haar doelgroep. In plaats van te wijzen op de beperkingen, zoekt het team van Jan Krist steeds opnieuw naar de mogelijkheden die de patient wel heeft."

Het resultaat is er dan ook naar, aldus Van der Heijden. "Alles wordt samen met de patienten zelf opgebouwd, vaak met hulp van vrijwilligers die elk hun eigen specialiteit hebben. De een verwerkt haar kooklessen tot een praktisch kookboek voor psychiatrische patienten, terwijl de ander met hoofdmassage en muziek de stemmen in het hoofd van de patient weet in te dammen. Het beperkte budget vormt geen belemmering, maar zet aan tot extra creativiteit."

Het Ommelanderhuis was een van de drie projecten die was genomineerd. Het vormt de kern van een serie opvangvoorzieningen en biedt huisvesting aan 44 mensen met een vaak chronisch psychiatrische diagnose. Zij huren hun kamer via de woningbouwvereniging. Mensen met een verslaving kunnen elders terecht, bijvoorbeeld in de ernaast gelegen 24-uurs crisisopvang. Voor veel praktische problemen is de oplossing in de buurt. Zoals een inloophuis waar mensen kosteloos hun voeten kunnen laten verzorgen.

Een prijzenswaardig initiatief in deze tijd. "Je zou de somatische zorg en de chirurgen eens moeten horen als er 15.200 mensen met ontstoken galblazen of verstopte kransslagaders zouden rondzwerven in Nederland. Maar nu het gaat om psychiatrische ziektes als schizofrenie hoor je niemand. Psychiaters hebben het altijd over hun geweldige adolescentenafdeling of hun geweldige dagbehandeling of hun geweldige casemanagement. Maar ze kijken te weinig naar buiten", hield een kritische Van der Heijden het publiek voor.

De Kwaliteitsprijs Schizofrenie wordt jaarlijks uitgereikt aan een instelling of persoon in de geestelijke gezondheidszorg die creativiteit, service, attitude en diversiteit, en dus kwaliteit in de schizofreniezorg, hoog in het vaandel heeft staan. Schizofrenie is een ernstige psychiatrische ziekte die bij een op de honderd mensen voorkomt. Kenmerkend is het optreden van psychoses. Dit zijn perioden waarin het contact met de realiteit ernstig is verstoord. Schizofrenie heeft niet, zoals vaak wordt gedacht, te maken met een 'gespleten persoonlijkheid'.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht