ChristenUnie


Bijdrage Tineke Huizinga Wijziging stelsel rechterlijke toetsing vrijheidsbenemende maatregelen Donderdag 13 Maart 2003 - 08:03

De leden van de fractie van de ChristenUnie hebben met belangstelling kennisgenomen van het onderhavige wetsvoorstel. Het wetsvoorstel geeft deze leden aanleiding tot een aantal vragen en opmerkingen.

De leden van de fractie van de ChristenUnie onderschrijven de noodzaak om het aantal bewaringszaken zoveel mogelijk te beperken. Daarbij is het evenwel van belang om de rechtsbescherming van betrokkenen in beginsel te ontzien. Daarbij is niet alleen het moment van rechterlijke toetsing van belang dat is immers per definitie altijd pas achteraf het geval maar primair de kwaliteit van het besluit dat in het geding is. In dit geval het besluit om tot vreemdelingenbewaring over te gaan.

Zij vragen de minister op dit aspect nog nader in te gaan. In hoeveel gevallen wordt een beroep tegen vreemdelingenbewaring thans gegrond verklaard? Hoe vaak komt het tot schadevergoedingen? Welke waarborg is er dat niet te lichtvaardig tot vreemdelingenbewaring wordt besloten, nu een en ander eerst na 28 dagen ter kennis van de rechtbank dient te worden gebracht? Is er voorzien in een interne toets binnen de IND, die er toe leidt dat binnen de dienst duidelijk wordt op welk moment een bewaring onrechtmatig zou kunnen worden en dientengevolge uit eigen beweging vervolgens wordt opgeheven?

De leden van de fractie van de ChristenUnie vragen vervolgens om nader in te gaan op de schattingen omtrent het aantal zaken na invoering van dit wetsvoorstel. Op welke wijze zijn deze schattingen gemaakt? Welke aannames spelen daarbij een rol?

---