Gemeente 's-Hertogenbosch

13-02-2003

Correctie scheefgroei budget sport en recreatie

De raadscommissie Maatschappelijke Ontwikkeling (MO) discussieert in haar komende vergadering van 13 maart over een correctie van de scheefgroei van het budget sport en recreatie. Daarbij zal ook een mogelijke tariefsverhoging voor sport en recreatie ter sprake komen. Een discussie over dit onderwerp is noodzakelijk omdat het gemeentelijke budget voor sport en recreatie sterk onder druk staat en er een correctie zal moeten plaatsvinden.

De afgelopen tien jaar is een relatieve achteruitgang van 10% van het sport- en recreatiebudget ontstaan. Dit is het gevolg van een combinatie van factoren zoals een te lage jaarlijkse indexering ten opzichte van de kostenstijging, het onvoldoende meegroeien van de sporttarieven, de samenvoeging met Rosmalen en de groei van het aantal inwoners. Indien het sportbudget per hoofd van de bevolking gelijke tred had gehouden met de werkelijke kostenstijgingen dan zou het sportbudget op dit moment 577.000,- hoger zijn.

De directe gevolgen van de scheefgroei zijn het meest voelbaar in het onderhoudsniveau van de voorzieningen. Om in de toekomst de bestaande sport- en recreatie voorzieningen in stand te kunnen houden, is een correctie van het sport- en recreatiebudget van minimaal 300.000,- noodzakelijk. Deze correctie kan gevonden worden door:
- het sluiten en/of afstoten van voorzieningen;
- het corrigeren van het budget middels de gemeentelijke begroting;
- het laten stijgen van de inkomsten door het verhogen van de tarieven;

- een combinatie van bovenstaande oplossingen.
Aan de leden van de raadscommissie MO wordt een discussienotitie voorgelegd waarin wordt ingegaan op dit vraagstuk. In de vergadering van 13 maart aanstaande kan de commissie aangeven op welke wijze de correctie van het sport- en recreatiebudget moet plaatsvinden.