Humanistisch Verbond

In de ban van het geweld
Kosmopolitisch humanisme of fundamentalistisch terrorisme?

Debat over (staats-)terreur, kosmopolitisme en democratisch burgerschap

Donderdag 13 maart 2003
20.00 uur, Deventer
Etty Hillesum Centrum (Roggestraat 3)
Toegang gratis

Het Humanistisch Vredesberaad (HVB), een onderdeel van de Humanistische Alliantie, organiseert op 13 maart een debat over de vraag hoe (staats-)terrorisme het best bestreden kan worden. Wat verstaan we precies onder terreur en staatsterreur? Wat zijn de oorzaken van deze verschillende vormen van terrorisme? Hoe kan dit terrorisme vanuit humanistisch perspectief het best bestreden worden? Kan democratisch wereldburgerschap het geweld in de wereld terugdringen? En zo ja, hoe kan zulk burgerschap dan bevorderd worden?

Als HVB streven wij ernaar, in navolging van de oproep uit 1998 van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, een cultuur van vrede en geweldloosheid te bevorderen, opdat de menselijke waardigheid optimaal tot ontplooiing kan komen. Inzicht in de vormen en oorzaken van terrorisme zijn ons inziens essentieel om dat streven naar een minder gewelddadige wereld effectief vorm te kunnen geven. Het debat kan bijdragen aan het vergroten van dat inzicht. Daartoe hebben wij de volgende sprekers uitgenodigd:

Stan van Houcke, journalist, en Heleen Pott, filosofe, zullen beide een prikkelende, kritische inleiding houden, waarna onder leiding van Gerard Burger, voorzitter van Humanistisch Verbond Deventer, enkele gasten zullen reageren en het aanwezige publiek uitgenodigd wordt deel te nemen aan de discussie.

Dit debat is een vervolg op het projekt Rondom Erasmus: voor een cultuur van vrede en geweldloosheid, tijdens Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001, en op het jongerenprojekt Geweldloosheid in Beeld eind 2002. Het vormt een onderdeel van een landelijke debatserie over het thema Kosmopolitisch Humanisme en Geweldloosheid. Debatten over media en globalisering vinden plaats op 6 februari (Rotterdam) en in mei (Groningen). Op 21 juni (Wereld Humanisme Dag) wordt het geheel afgesloten met een symposium/manifestatie in Utrecht.

Voor nadere informatie kunt u bellen met:
Anke Polak: 071 - 3013150
Rein Heijne: 010 - 4049148