Gemeente Vlaardingen


18-02-2003

Geuzenpenning 2003 voor kinderrechtenorganisatie

De Geuzenpenning gaat dit jaar naar de internationale kinderrechtenorganisatie Defence for Children International. Mr Jorge Vila Despujol, voorzitter van de internationale organisatie van DCI gevestigd te Genève, zal de onderscheiding in ontvangst nemen. Mevrouw Mr. W. Sorgdrager reikt de Geuzenpenning uit op donderdag 13 maart 2003 in de Grote Kerk in Vlaardingen.

De onderscheiding, waarmee mensen en instellingen worden geëerd die strijden tegen alle vormen van dictatuur, discriminatie en racisme in de samenleving, is een initiatief van de Stichting Geuzenverzet 1940-1945. De Geuzenpenning wordt nu voor de zeventiende keer toegekend. Eerder werden onder anderen de voormalige Duitse Bondspresident Richard von Weizsäcker, de Anne Frank Stichting, de Roemeense bisschop Lászlo Tökes, de president van de Tsjechische Republiek Vázlav Hável en in 2002 Asma Jahangir, de Pakistaanse advocate en pleitbezorgster voor de rechten van de vrouw, onderscheiden.

Defence for Children International (DCI) is een internationale kinderrechtenorganisatie, opgericht in 1979, het Internationale Jaar van het Kind. Sindsdien strijdt DCI voor de rechten van kinderen. De organisatie wil dat hun stemmen gehoord worden en dat de mensenrechten van kinderen worden erkend en beschermd. DCI geeft informatie over de rechten van het kind, onderzoekt schendingen van kinderrechten, voert actie tegen schendingen en zet kinderrechthulpprojecten op in ontwikkelingslanden.

Door de penning dit jaar toe te kennen aan Defence for Children International probeert de Stichting Geuzenverzet ook andere organisaties en individuen die zich beijveren voor een betere bescherming van de rechten van het kind te ondersteunen.