Gemeente Vlaardingen


18-02-2003

Gemeente en cultureel Vlaardingen maken samen cultuurplan

Donderdag 13 februari jl. is een start gemaakt met het ontwikkelen van een cultuurvisie voor de gemeente Vlaardingen. In een bijeenkomst is door diverse vertegenwoordigers van cultureel Vlaardingen en medewerkers van de gemeente van gedachten gewisseld over de sterke en zwakke kanten van cultuur in Vlaardingen.

De middag ging van start met een inleiding door Wethouder B.E. van der Velde. Hij nodigde de aanwezigen uit om met hem naar het culturele leven in Vlaardingen te kijken. Tevens vroeg hij na de te denken over de visie op het Vlaardingse culturele leven, doelen te stellen, mijlpalen te slaan, maar bovenal de sterke kanten op te zoeken van cultuur als bindende factor.

De heer B. van Meggelen, directeur van cultureel adviesbureau Maatwerk, verzorgde vervolgens een inleiding over ontwikkelingen en trends in andere steden. Dit deed hij aan de hand van enkele voorbeelden waar steden zich op de kaart hebben gezet, door een stimulans te geven aan cultuur gekoppeld aan stedelijke ontwikkeling. Hij riep op naar het leven van Vlaardingen te kijken op een culturele manier, los van de eigen belangen.

De laatste spreker was de heer O. van Munster, manager Cultuur en Media van Berenschot. Hij wees op het feit dat Nederlandse gemeenten nauwelijks van elkaar verschillen als het gaat om het aanbod van culturele voorzieningen. Hij maakt duidelijk dat een onderscheidend cultuurbeleid wenselijk en mogelijk is. Door middel van een denkoefening vroeg hij de aanwezigen de sterke en zwakke kanten van de Vlaardingse cultuur op papier te zetten.

De resultaten van deze sessie worden als input gebruikt voor de workshop Cultuurprofiel Vlaardingen, die over enkele weken plaatsvindt. Dit cultuurprofiel moet leiden tot een cultuurplan, wat in 2004 geïmplementeerd wordt.