Landelijke Studenten Vakbond


Persbericht Platform 12november
T.a.v. de onderwijs- en politieke redactie

Demonstuderen en college op het Binnenhof

Utrecht, 6 maart 2003 - Het platform 12november organiseert vanaf vandaag dagelijks op het binnenhof in Den Haag openbare hoorcolleges. Zij zullen dit doen tot aan de dag van de massale actie op 13 maart. Ambtenaren, politici, studenten, en alle geïnteresseerden zijn uitgenodigd om hieraan deel te nemen. Op deze manier wil het platform de discussie aanroeren over de functie van hoger onderwijs in onze samenleving. Daarnaast zal het Platform op het binnenhof openbaar vergaderen. Het platform bewijst daarmee openheid niet te schuwen, in tegenstelling tot de geheimzinnigheid van de politiek in de GATS onderhandelingen.

Colleges in de buitenlucht lijken in de toekomst noodzaak te worden. Zonder investeringen zullen opleidingen uit financiële noodzaak moeten sluiten en gebouwen verloederen. Met een verhoging van de collegegelden worden voor arme studenten universiteiten en hogescholen ontoegankelijk. Openbare colleges en discussie hierover zijn op dit moment bovendien hard nodig. Ambtenaren én politici schijnen nog steeds niet door te hebben wat het belang is van goed hoger onderwijs voor onze samenleving. Het platform roept politici en ambtenaren op om deze discussie over hoger onderwijs aan te gaan en te komen naar het Binnenhof waar studenten demonstuderen.

Tussen de colleges door, zal het platform openbaar vergaderen over verdere acties die zij zal ondernemen om haar doel van goed en toegankelijk hoger onderwijs te verwezenlijken. Iedereen kan zich daarbij aansluiten. Woordvoerder Tamira Combrink: "Over het opgeven van toegankelijkheid, kwaliteit en onafhankelijkheid van het onderwijs mag niet in achterkamertjes bindende afspraken worden gemaakt, zoals nu wellicht gebeurd in de GATS onderhandelingen. Wij eisen openheid en geven daarom zelf het goede voorbeeld."

Het platform eist dat de overheid haar verantwoordelijkheid neemt voor goed en toegankelijk hoger onderwijs. Dit betekent dat de bezuiningen van tafel moeten, er geïnvesteerd moet worden in het onderwijs en de al slechte financiële positie van de student niet nog meer mag verslechteren. Bovendien moet het publieke hoger onderwijs duidelijk worden uitgesloten van het vrijhandelsverdrag GATS van de wereldhandelsorganisatie (WTO).