Erasmus


13-03-03: Artsenopleiding blijft in beweging Leerstoel Ontwikkeling van medisch onderwijs aan de EUR

Rotterdam, 13 maart 2003 - Op vrijdag 21 maart zal prof.dr Ted Splinter de leerstoel 'Ontwikkeling van medisch onderwijs' aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) aanvaarden, met het uitspreken van de rede
'Van bevoegd naar bekwaam'. De hoogleraar is werkzaam in het Erasmus MC, waar onder zijn leiding de laatste jaren een ingrijpende vernieuwing van de opleiding geneeskunde is doorgevoerd.

De speciale leerstoel voor de ontwikkeling van het medisch onderwijs is nieuw aan de EUR. Aanleiding vormen de veranderende maatschappelijke rol van artsen en de aanhoudende stroom wetenschappelijke en technische ontwikkelingen in de geneeskunde. Het is voor een individuele arts onmogelijk geworden het geheel van medische kennis te overzien. Artsen zullen zich in toenemende mate op een vakgebied moeten specialiseren, waarbij verbreding van kennis plaatsmaakt voor verdieping. Daarnaast stellen de ontwikkelingen nieuwe eisen aan de beroepshouding van artsen. Zij moeten hun loopbaan lang blijven leren om hun vak bij te kunnen houden. Bovendien krijgen ze te maken met een grote diversiteit aan verwachtingen in de zorgvraag, die hen bereikt vanuit een hoogopgeleide, geïndividuali-seerde en multiculturele samenleving.

Vanzelfsprekend stelt dit ook eisen aan de opleiding geneeskunde. Als basis van hun vak dienen studenten zich een wetenschappelijke vorming en een adequate houding tegenover hun patiënten en collega-zorgverleners eigen te maken. Ze moeten getraind zijn in het selecteren, beoordelen en toepassen van nieuwe kennis. Ook moet het opleidingstraject tijdig inspelen op de behoefte aan verdieping en gelegenheid bieden voor specialisatie. Het huidige tekort aan artsen en veranderende beroepsperspectieven - waarbij parttime werken ook in de gezondheidszorg steeds gewoner is - maken het noodzakelijk de opleidingstijd zo efficiënt mogelijk in te vullen. Deze veranderende eisen betekenen dat het geneeskunde onderwijs in Nederland de komende jaren in beweging zal blijven.

Het geneeskunde onderwijs aan EUR is de laatste jaren grondig herzien. Aan de basis van het nieuwe geneeskunde curriculum 'Erasmusarts 2007' ligt de visie die prof. Ted Splinter tijdens zijn loopbaan als arts en opleider in samenspraak met collega's en studenten heeft ontwikkeld. Het Erasmus MC is de enige geneeskunde opleiding in Nederland die 50 % van de nieuwe eerstejaars studenten geneeskunde selecteert op basis van motivatie. De achtergrond hiervan is het idee dat gemotiveerde studenten sneller studeren en beter gebruik zullen maken van de mogelijkheden die de opleiding biedt om hun eigen talenten te ontdekken en ontplooien.

Prof.dr T.A.W. Splinter aanvaardt zijn ambt op vrijdag 21 maart 2003 met het uitspreken van zijn oratie 'Van bevoegd naar bekwaam'. De plechtigheid begint om 16.00 uur in de aula van de Erasmus Universiteit Rotterdam, Burgemeester Oudlaan 50, Rotterdam.