Landelijke Studenten Vakbond


PERSBERICHT t.a.v. politieke en onderwijs redactie

Persbericht Platform 13-3

Onder embargo tot woensdag 26 februari 09:00

Massale studentenactie 13 maart

Utrecht, 24 februari 2003. Weer geen investeringen en de teloorgang van de toegankelijkheid van het hoger onderwijs; dat dreigt het resultaat te worden van de formatieonderhandelingen. Op 13 maart gaan daarom studenten en scholieren massaal de straat op. Zij eisen een overheid die haar verantwoordelijkheid neemt. Daarom organiseert Platform 13-3 een actie naar aanleiding van vele verzoeken van studenten en mét de spontane steun van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), ABVAKABO - FNV, Algemene Onderwijsbond (AOb) en het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS).

Door de adviezen van de CEC, het ministerie van financiën en in internationale afspraken over het hoger onderwijs (GATS) lijkt het publieke karakter van het onderwijs in de formatie het onderspit te delven. Platform 13-3 eist dat de overheid investeert in het onderwijs en garant blijft staan voor de toegankelijkheid. Woordvoerder Tamira Combrink: "Dit keer gaan we er voor zorgen dat er wél geïnvesteerd wordt in het Hoger Onderwijs! Wij zijn het zat om de sluitpost van de begroting te zijn. Goed onderwijs moet voor iedereen bereikbaar blijven."

Op 13 maart om 13.00 uur zal men zich verzamelen op het Malieveld in Den Haag. Na een demonstratieve tocht zal om 15:00 iedereen zich kunnen aansluiten bij de verschillende Niet Gouvernementele Organisaties (NGO's) die een 'open dag' hebben uitgeroepen bij het ministerie van Economische Zaken om zo aandacht te vragen voor de lopende GATS onderhandelingen. Tamira: "Wij willen helder in het GATS-verdrag dat het publieke hoger onderwijs niet vrij verhandelbaar wordt."


---


Noot voor de redactie: