K CAPITAL

K Capital stuurt een brief aan Gjensidige Nor (GNO NO)

Boston, March 17 /PRNewswire/ -- K Capital heeft de bijgevoegde brief aan het management van Gjensidige Nor (GNO NO) gepubliceerd.

13 maart 2003

Gjensidige Nor
T.a.v.: Bjorn Sund, Voorzitter van de Raad. Olav Hytta, Algemeen Directeur
Kirkegaten 15
Sentrum

0107 Oslo, Noorwegen

Geachte heren,

K Capital Partners is een investeringspartnerschap dat voornamelijk in ondergewaardeerde kansen in Europa investeert. We zijn sinds 2000 aandeelhouders/pcc-houders en op het moment bezitten we 4% en 5% van het aandelenkapitaal van Gjensidige Nor (GNO).

We zijn bijzonder teleurgesteld in de manier waarop de Raad potentiële bedrijfsactiviteiten aanpakt. Het aangaan van besprekingen met niet meer dan één mogelijke partner is nauwelijks een waardemaximaliserende strategie te noemen. Het gezonde verstand stelt dat de manier om de beste waarde voor de aandeelhouders te verkrijgen, het aangaan van besprekingen met meerdere geïnteresseerde partijen is. Het falen van de huidige strategie wordt bewezen door het zeer povere aanbod dat Den Norske Bank (DnB) GNO heeft gedaan. Dit voorstel voorziet een overname van GNO voor weinig meer dan 1x de boekwaarde van het bedrijf. Als investeerders hebben we nog nooit een dergelijk aantrekkelijk bezit verkocht zien worden voor zo'n lage veelvoud. De aandeelhouders van GNO verdienen een substantiële premie vanwege de unieke marktpositie van GNO, de hoge kwaliteit van het portfolio van uitleenactiviteiten en de enorme potentiële synergie van de combinatie GNO/DnB.

Het is de fiduciaire plicht van de Raad naar de aandeelhouders toe om een open en eerlijk proces te begeleiden dat rente oplevert van toegevoegde potentiële partners. Wij denken dat er in de Scandinavische regio geïnteresseerde partijen zijn, die een substantiële premie aan de GNO-aandeelhouders kunnen aanbieden. Een bescheiden aanbod van 1,5x tot 1,75x de boekwaarde zou kunnen resulteren in NOK 300 tot 350 per aandeel.

Hoewel het management ons herhaaldelijk heeft verzekerd dat de Raad verplicht is te reageren op elk alternatief en superieur bod, vinden we dit een holle frase. Vanwege de Noorse eigendomsregelingen en de huidige aandeelhouderstructuur van GNO is het voor een buitenlandse bank onmogelijk ongevraagd een bod te doen. Daardoor is voor de Raad de enige manier om een alternatief bod te krijgen, zo'n bod te zoeken. De Raad dient geïnteresseerde partijen uit te nodigen om goodwill te bewerkstelligen en een bod te doen. Het falen van de Raad om deze waardemaximaliserende initiatieven te bewerkstelligen is een breuk van zijn fiduciaire plicht naar zijn aandeelhouders.

Op 26 juni 2000 somt Bjorn Sund in het investeerdertijdschrift Notert de voordelen op van het omzetten van de PCC's van GNO naar aandelen. Sund beweert: 'We zullen grote, professionele aandeelhouders hebben, die strenge eisen stellen aan onze prestaties in de komende jaren. Dit zal inspirerend werken voor de Raad en het management.' Het minste dat door deze aandeelhouders wordt geëist, is dat de Raad en het management altijd naar maximale waarden voor de aandeelhouders zouden zoeken.

Gezien onze mening zullen we, als de nu voorgestelde overnamevoorwaarden op een vergadering voor aandeelhouders worden gepresenteerd, tegen stemmen. Ten overvloede willen we duidelijk stellen dat we niet tegen een geheel Noorse transactie zijn; we eisen simpelweg volledige en eerlijke waarde voor de aandeelhouders van GNO.

Hoogachtend,

Abner Kurtin Anup Khandelwal Manager Portfolio

Anup Khandelwal voor K Capital, +1-617-646-7720

Website: http://www.kcapitalpartners.com

18 mrt 03 08:34