Vereniging Milieudefensie

Gezamenlijk persbericht

Open Dag ministerie Economische Zaken

Organisaties eisen moratorium op GATS-onderhandelingen

Amsterdam, 10 maart 2003 --- Milieudefensie, XminY, LSVb, WISE, Wemos, ABVAKABO, DWARS en Werkgroep Globalisering Delft/Den Haag organiseren een 'Open Dag' bij het ministerie van Economische Zaken op donderdag 13 maart van 15.00 - 17.00 uur. De organisaties maken zich grote zorgen over het General Agreement on Trades in Services (GATS). De Open Dag is bedoeld om van staatssecretaris Wijn en zijn ambtenaren te weten te komen welke dienstensectoren het kabinet op 31 maart in het kader van de WTO-onderhandelingen aanbiedt voor liberalisering.

De GATS-onderhandelingen spelen zich volledig achter gesloten deuren af. Ook het parlement krijgt onvoldoende informatie en heeft er nauwelijks iets over te zeggen. Toch gaat het om belangrijke sectoren die de regering mogelijk gaat prijsgeven aan de vrije markt: energie, water, afvalverwerking, openbaar vervoer, onderwijs, kunsten, gezondheidszorg. De organisaties eisen dan ook opschorting van de GATS-onderhandelingen met een jaar. In dat jaar dient de regering mee te werken aan een maatschappelijk debat over liberalisering van publieke dienstensectoren.

Het doel van de GATS is om handelsbeperkingen weg te nemen. In de praktijk betekent het dat voor de nationale overheid nauwelijks nog mogelijkheden overblijven om regels op te leggen uit het oogpunt van maatschappelijk belang (milieu, algemene toegankelijkheid, etc). Is een sector eenmaal opengesteld in het kader van de WTO, dan valt dit nauwelijks meer terug te draaien. Liberalisering van de dienstensector zal met name ernstige gevolgen hebben voor ontwikkelingslanden.

Wat: Open Dag ministerie Economische Zaken Waar: Bezuidenhoutseweg 30, Den Haag Wanneer: Donderdag 13 maart, 15.00-17.00 uur

Gezamenlijk erheen? De organisaties verzamelen zich om 14.30 uur bij Den Haag CS en vertrekken in een demonstratieve optocht naar het ministerie van Economische Zaken. Ook in andere Europese landen vinden op 13 maart acties plaats tegen de GATS.

Meer informatie:
Zie: www.gats.nl, www.globalinfo.nl en www.gatswatch.org



Vereniging Milieudefensie