RAAD VOOR DE KINDERBESCHERMING

wachtlijst taakstraffen Gorinchem opgelost dankzij zaterdagpro

Ministerie van Justitie
Raad voor de Kinderbescherming
Directie Zuid-West
Postbus 3933000 AJ Rotterdam

PERSUITNODIGING

Wachtlijst taakstraffen Gorinchem opgelost dankzij zaterdagproject

Op donderdag 13 maart 2003 vindt op het stadhuis van Gorinchem een bijeenkomst plaats over het Zaterdagproject, een project waarbij schoolgaande jongeren hun taakstraf van 40 uur of minder op zaterdag kunnen uitvoeren. Dankzij dit project, een initiatief van de Raad voor de Kinderbescherming in samenwerking met de gemeente Gorinchem en woningcorporatie Bevo Woningbeheer, is in de regio Gorinchem de wachtlijst van jongeren met een taakstraf opgelost.

Presentatie en forumdiscussie

Tijdens een presentatie wordt ingegaan op de aanleiding voor het project, de belangrijkste resultaten tot nu toe en de ervaringen van de betrokkenen. Aansluitend vindt er een forumdiscussie plaats over het effect van taakstraffen op de bestrijding van jeugdcriminaliteit. Publiek en pers kunnen vragen stellen aan een panel, bestaande uit: dhr P. IJssels, burgemeester gemeente Gorinchem Mr A.L. van Lawick van Pabst-Hoekstra, Officier van Justitie Jeugdzaken
dhr J. van Haaren, politie Zuid-Holland Zuid
dhr C.J.D. Goedegebuur, Jeugd Preventie Team Gorinchem Mr D. van Zanten, directeur Bevo Woningbeheer
Mw D. Heidenrijk, coördinator taakstraffen Raad voor de Kinderbescherming Dordrecht
Jongeren die aan het zaterdagproject hebben deelgenomen

De bijeenkomst vindt plaats van 15.00 tot 16.30 uur.

De aanleiding

Begin 2001 kampte de Raad voor de Kinderbescherming Dordrecht met een groeiende wachtlijst van jongeren met een taakstraf van 40 uur of minder. In de regio was dringend behoefte aan projectplaatsen waar jongeren buiten schooltijd hun taakstraf konden uitvoeren. De gemeente Gorinchem bleek in het kader van haar lik-op-stuk beleid jeugdcriminaliteit graag bereid mee te werken aan het opzetten van een zaterdagproject. Bevo Woningbeheer leverde de benodigde projectplaatsen, zodat de jongeren hun taakstraf in de wijk konden uitvoeren.

De resultaten

Sinds de start van het project in mei 2001, hebben ruim 125 jongeren aan het zaterdagproject deelgenomen. Dankzij dit project is de wachtlijst van jongeren met een taakstraf in de regio Gorinchem verdwenen en kunnen inmiddels ook jongeren uit Alblasserdam en Leerdam hun taakstraf op zaterdag uitvoeren. Alle betrokken partijen, inclusief de jongeren zelf, ervaren het project als zeer positief.

Noot voor de redactie (