Ingezonden persbericht

Kinderbescherming had crisis-situatie moeten erkennen

13 MAART 2003, 20030313 -- De Aktiegroep Burgerbelangen heeft de directeur van het Landelijk Bureau Raad voor de Kinderbescherming, dhr. R.E.F.M. Nijhof, verzocht zijn standpunt m.b.t. de rechtsbescherming van ernstig beschadigde (4) kinderen te willen herzien. De moeder van deze kinderen (alcoholliste) werd op advies van zowel de plaatselijke politie, alsook de hulpverlenende instanties, afgezonderd van haar kinderen in het schuurtje achter het woonhuis.

Directeur Landelijk Bureau
Raad voor de Kinderbescherming

Postbus 19202

3501 DE Utrecht

Ref. HJZ/AD -DN.LBRvdK/02

A A N T E K E N E N


Onderwerp: herziening standpunt Raad inzake de rechtsbescherming van ernstig beschadigde kinderen in Amersfoort
Breda, 11 maart 2003

Zeer geachte heer Nijhof,

Als woordvoerder van de Aktiegroep Burgerbelangen, bevestig ik de ontvangst van Uw schrijven d.d. 17 februari jl. met het kenmerk: HK/RvK/114/GC, in antwoord mijn schrijven d.d. 1 februari jl. (kopie briefwisseling bijgevoegd - zie bijlage: 1)

Blijkbaar heeft U de ernst van de opgemelde crisissituatie enigszins onderschat. U heeft namelijk de door mij aan U verstrekte informatie blijkbaar niet goed begrepen! Ik citeer uit Uw schrijven: " .. ,waarin u de zorgelijke situatie van vier kinderen die met hun moeder in een schuurtje bij het ouderlijk huis verblijven ". Het is echter veel schrijnender: de moeder is op advies van hulpverlenende instanties- en de plaatselijke politie afgezonderd in het schuurtje achter de woning en de kinderen wordt de toegang ontzegd!

U attendeert mij erop, dat de Raad alleen in crisissituaties als meldpunt optreedt. Ter zake merk ik op dat de melding van de Aktiegroep Burgerbelangen overduidelijk het karakter droeg van een crisissituatie.

Uw opmerking, dat mijn aktiegroep te weinig concreet was om deze melding aan te merken als een crisissituatie, wijs ik dan ook zondermeer van de hand.

Uit de berichtgeving in de Amersfoortse Courant van 29 januari jl. blijkt overduidelijk dat de hulpverlenende instanties ter zake schromelijk tekort zijn geschoten

In het kader van het voorafgaande moet het U ook bekend zijn dat de Bureaus Jeugdzorg m.b.t. hun taak als Centraal Meldpunt nog steeds allerminst functioneren. En vanuit die wetenschap verzoek ik U -voor de jeugdzorg eindverantwoordelijke dragende instelling- in deze zaak om een actievere opstelling en controlerende rol als eindverantwoordelijke instantie.

Uw verwijt, dat ondergetekende heeft nagelaten de exacte gegevens te verschaffen, is volkomen onterecht. Namelijk, hij heeft naar vermogen heeft getracht de ' exacte personalia van ouders en kinderen ' te achterhalen. Ik herhaal nogmaals dat het ontbreken van desbetreffende gegevens voor U geen argument kunnen zijn, om mijn melding niet als een crisismelding aan te merken.

Verwijzend naar het voorafgaande verzoek ik U met klem het in deze zaak genomen standpunt te willen herzien en gezien de ernst van deze zaak zou ik het op prijs stellen omgaand Uw nader oordeel te kunnen vernemen.

Met betrekking tot deze zaak, vraag ik Uw aandacht voor het schrijven van de toenmalige VWS-minister, Mw. H. d ' Ancona, aan mijn aktiegroep d.d. 4 maart 1992 met het kenmerk: 920022 BB, met de daarbij behorende bijlage, het knipsel in de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC): " Actiegroep Burgerbelangen op de bres " - " Gevecht tegen het onrecht ", waarvan U een kopie aantreft. (Zie bijlage 2a- en 2b)

Een afschrift van deze brief doe ik U per e-mail toekomen, alsook aan de voorzitter van de Studiegroep van Kinderrechters, mr. F. van der Reijt - Directie Raad voor de Kinderbescherming Noord-West en verslaggever Godert Colmjon van de Amerfoortse Courant.

Ik lag in mijn voornemen de directie van de Landelijke Bureaus Jeugdzorg deze brief ook onder de aandacht te brengen. Na informatie te hebben gevraagd bij vier regionale afdelingen Bureaus Jeugdzorg, kreeg ik uiteindelijk van de secretaresse van de Directie Jeugdbeleid (DJB) in het ministerie VWS, Mw. Tinneke Tettero, (070 - 340 54 97) als reactie:

" Mijnheer Dinnesen, dit een is specifieke vraag, waarop ik op dit moment geen antwoord weet... "

In afwachting van Uw oordeel en met vriendelijke groet.

bijlage: 2

Tom Dinnesen

woordvoerder van de
Aktiegroep Burgerbelangen

Te. 06 - 148 93 251

Postbus 4683 4803 ER Breda

E-mail: bbelang@xs4all.nl

c.c. vestiging Utrecht



Ingezonden persbericht