Royal Dutch Petroleum

Praktische suggesties ter overbrugging van tegengestelde klimaatvisies

Het internationale bedrijfsleven moet een gezamenlijk beleid ontwikkelen ten aanzien van maatregelen ter voorkoming van klimaatverandering. Deze oproep deed sir Philip Watts, voorzitter van het Comité van Groepsdirecteuren van de Koninklijke/Shell Groep in een speech in de Verenigde Staten. Watts sprak bij de inauguratie vasn het Shell Center for Sustainability aan de Rice Universiteit in Houston. Dit studiecentrum is opgericht met hulp van een donatie van $3,5 miljoen van Shell.

Sprekend over klimaatverandering merkte Watts op dat er bewijs is dat klimaatverandering een reële dreiging vormt. Broeikasgassen afkomstig van menselijke activiteiten, vooral ontstaan door het verbranden van fossiele brandstoffen, zorgen voor langdurige veranderingen in de atmosfeer die waarschijnlijk het klimaat beïnvloeden. Hij zei dat nu actie moet worden ondernomen. Dit kan economisch verantwoord gebeuren en hoeft de welvaart niet aan te tasten.

Phil Watts refererde ook aan de 'slepende animositeit' tussen Europa en de Verenigde Staten over het onderwerp klimaatverandering. 'Het formuleren van doeltreffende en doelmatige antwoorden op de klimaatbedreiging wordt bemoeilijkt door de tegenstelling tussen de belangrijkste spelers', merkte hij op. Hij riep op om met een nieuwe dialoog de tegenstellingen te overbruggen en samen te werken in het formuleren van praktische stappen in een gezamenlijke benadering van het onderwerp.

Shell ziet commerciële mogelijkheden in het 'vooroplopend' in het aanpakken van de klimaatverandering. Door haar emissie aan broeikasgasen te verminderen verdiende Shell geld voor haar investeerders, aldus Watts. Het ontwerpen en toepassen van nieuwe technologie, het beëindigen van het routinematig affakkelen van gas, het verbeteren van de energie-efficiëntie en het deelnemen aan emissiehandel helpt allemaal om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en het biedt ook commerciële kansen..

Even belangrijk is om klanten van Shell te helpen bij het verminderen van de effecten van hun energiegebruik. Bijvoorbeeld door klanten te laten overschakelen op aardgas en door de zoektocht naar het commercieel maken van alternatieve energiebronnen zoals waterstof.

In zijn voordracht zei Watts ook dat Shell in 2002 de uitstoot van broeikasgassen met tien procent had verminderd ten opzichte van 1990. Hij herbevestigde dat Shell aandacht blijft geven aan haar emissies zodat, zelfs terwijl het bedrijf gaat groeien, de uitworp in 2010 minstens vijf procent beneden die van 1990 zal liggen.

Samenvattend zei Phil Watts: 'Het bedrijfsleven is onderdeel van de oplossing, niet van het probleem. Actie ondernemen op het gebied van klimaatverandering brengt de welvaart niet in gevaar en aandacht voor praktische maatregelen is de beste manier om tot overeenstemming te komen. We kunnen het ons niet veroorloven om geen actie te ondernemen.'

De integrale tekst van de voordracht van Phil Watts is te vinden op www.shell.com