Gemeente Amersfoort

Gemeentelijke welstandsnota in de maak; Toezicht op welstand transparanter

datum:

11 maart 2003

Bouwplannen kunnen in de toekomst alleen nog op welstand worden getoetst als de gemeente beschikt over een welstandsnota. Dat is één van de bepalingen uit de nieuwe Woningwet die met ingang van 1 januari 2003 in werking is getreden. Doel van de wetswijziging is om welstandstoezicht transparanter en objectiever te maken. Gemeentes krijgen tot 1 juli 2004 de gelegenheid om een welstandsnota vast te stellen.
Met het vaststellen van een startnotitie maakt de gemeente Amersfoort hiermee een begin. Belanghebbenden worden betrokken bij de totstandkoming van de uiteindelijke welstandsnota.

De Woningwet is met ingang van 1 januari 2003 ingrijpend veranderd. Zo is voor gemeentes onder anderen de verplichting ontstaan om welstandsbeleid vast te stellen. Heeft de gemeenteraad dat op 1 juli 2004 niet gedaan dan mag er niet meer worden getoetst aan redelijke eisen van welstand zoals dat tot nu toe het geval is. Door het opstellen van een nota wordt welstand uitdrukkelijker onderdeel van het gemeentelijk ruimtelijk beleid en wordt het oordeel van de Welstandscommissie ingebed in de politieke besluitvorming. Het college legt jaarlijks verantwoording af.
De gemeente geeft de kaders aan waarbinnen de commissie haar werk kan doen.

Toetsingseisen vooraf duidelijk
Op het niveau van wijken en buurten worden gebiedsbeschrijvingen gemaakt. Afhankelijk van de ruimtelijke karakteristiek van de gebieden wordt vervolgens gekozen voor een licht, regulier of zwaar welstandsregime. Dit wordt vertaald in een kader (criteria) voor beoordeling van ruimtelijke plannen, In de nota kan men zodoende vooraf lezen wat de eisen bij de toetsing van een bouwplan zijn voor bijvoorbeeld de inpassing van een gebouw in de omgeving, het architectonisch ontwerp en het materiaalgebruik. Daarnaast zullen voor de veel voorkomende licht-vergunningplichtige bouwwerken zogenaamde 'loketcriteria;' worden opgesteld. Het college stelt voor om ook de bepalingen uit het gevelhandboek, na evaluatie en eventuele bijstelling, te gebruiken als bouwstenen voor de welstandsnota.

Fatale datum
De wetswijziging is gekoppeld aan een fatale datum. Indien op 1 juli 2004 door de gemeenteraad geen welstandsnota is vastgesteld dan wordt de gemeente daarmee in feite welstandsvrij waardoor bestaande kwaliteiten in gebieden verloren kunnen gaan. Om die reden is gekozen voor een projectaanpak waarbij binnen de verschillende fases van het proces overleg wordt gevoerd met belanghebbenden.