Gemeente Amersfoort

Amersfoorts plan voor baggerberging; Inspraak over twee bestemmingsplannen van start

datum: 11 maart 2003

De gemeente Amersfoort heeft voor de aanleg van een baggerspeciedepot in Zevenhuizen, bij de nieuwbouwwijk Vathorst, een voorontwerp bestemmingsplan gemaakt. Voor een daarop aansluitend gebied is een voorontwerp bestemmingsplan gemaakt waarin een houtmassacentrale (warmtesysteem) staat beschreven. Hoewel de gemeente liever geen baggerberging in Vathorst ziet verschijnen, maakt ze het bestemmingsplan zelf. Dit omdat ze denkt zodoende de Amersfoortse belangen het beste te kunnen behartigen.

Tevens heeft het college van burgemeester en wethouders van Amerfoort een eerste aanzet gegeven tot mogelijke toekomstige ontwikkelingen in hetzelfde gebied als van het baggerspeciedepot. Daarin wordt gekeken naar wonen, werken en recreatie.

Aanwijzing
Op 27 augustus vorig jaar kreeg de gemeente Amersfoort van Gedeputeerde Staten van Utrecht een aanwijzing voor het maken van een bestemmingsplan voor een baggerspeciedepot in het gebied Zevenhuizen. Naar aanleiding van dat besluit heeft de gemeenteraad ervoor gekozen dit bestemmingsplan zelf te maken, ondanks dat de raad liever geen baggerspeciedepot ziet verschijnen. Door het bestemmingsplan zelf te maken, denkt Amersfoort maximaal de gemeentelijke belangen te kunnen behartigen en het baggerspeciedepot goed en verantwoord te kunnen inpassen in de omgeving van Vathorst. Wanneer de gemeente weigert het bestemmingsplan te maken, dan doet de provincie dit.

Afgesproken is wel, dat provincie en gemeente blijven zoeken naar alternatieve verwerkingsmethoden, danwel mogelijkheden voor opslag in grotere, landelijke depots.
De provincie Utrecht heeft een gebied van 92 hectare aangewezen als zoekgebied voor het aan te leggen baggerspeciedepot. Het is de bedoeling hierbinnen het depot te concentreren in een gebied van 37 hectare.

Wijzigingsbevoegdheid
Het bestemmingsplan biedt de mogelijkheden om tot een andere bestemming en andere functies van het gebied te komen. Deze andere functies zijn mogelijk via twee wijzigingsbevoegdheden die in het bestemmingsplan worden opgenomen. De eerste wijzigingsbevoegdheid biedt de mogelijkheid om de bestemming van het resterende (niet voor baggeropslag benodigde) gebied te wijzigen in woon- en bedrijfsdoeleinden en parkgebied. De tweede wijzigingsbevoegheid naar wonen, bedrijvigheid en parkgebied is opgenomen voor het geval het baggerspeciedepot in het geheel niet wordt aangelegd.

Nota van Uitgangspunten
Voor de te wijzigen functies is aangesloten bij de 'Nota van Uitgangspunten Vathorst West en Noord'. Deze nota wordt uitgewerkt in een structuurvisie over de gewenste ontwikkelingen in Vathorst Noord en West.
In de Nota van Uitgangspunten worden functies aangegeven als wonen, bedrijvigheid en recreatie in Vathorst West en recreatie en groen in Vathorst Noord (boven de Laak). Voor de bewoners van Vathorst betekent dit zekerheid over de toekomst van de directe omgeving van Vathorst.

In planologische en planeconomische zin is in de Nota van Uitgangspunten Vathorst West gekoppeld aan Vathorst Noord. Het voornemen is om de verdiensten van het 'rode' programma (bebouwing) aan de westzijde in te zetten voor het 'groene' programma (groen en recreatie) aan de noordkant. Deze samenhang is cruciaal voor de ontwikkeling van het groene programma in Vathorst Noord en in relatie tot de mogelijke komst en afmeting van het baggerdepot. De ideeen voor de westkant van Vathorst passen in de lange termijn ontwikkeling van Amersfoort, waarbij de gemeenteraad heeft aangegeven na Vathorst het accent te willen verleggen naar binnenstedelijke vernieuwing. Voor de noordkant van Vathorst is de concept-visie Groen-blauwe Stuctuur het kader.

Houtmassacentrale
Naast een bestemmingsplan voor het baggerspeciedepot moet ook een bestemmingsplan gemaakt worden voor een houtmassacentrale. Deze centrale moet in de toekomst zo'n 7050 woningen in Vathorst van warmte voorzien. Daarnaast wekt de centrale ook elektriciteit op die aan het elektriciteitsnet wordt geleverd. De houtmassacentrale draagt op de meest doelmatige manier bij aan de energiedoelstellingen van Vathorst, namelijk tenminste 7% van de energiebehoefte duurzaam op te wekken. De meest geschikte locatie voor deze houtmassacentrale ligt ten noorden van het afvalverwerkingsbedrijf Smink.

Inspraak
De twee bestemmingsplannen liggen van 17 maart tot en met 13 april ter inzage in De Observant. In die periode kunnen schriftelijke reacties worden ingediend. Op 7 april komen de bestemmingsplannen aan de orde in de raadscommissie Economische Zaken.
Over de bestemmingsplannen is een Stadsberichten Extra gemaakt, die verspreid wordt onder directe belanghebbenden en betrokkenen. De Stadsberichten Extra is verder verkrijgbaar in het Stadsinformatiecentrum De Observant aan het Stadshuisplein en bij Ontwikkelingsbedrijf Vathorst aan de Duisterweg 6 in Hooglanderveen. 24 maart is er een informatiemiddag en inspraakavond voor belangstellenden. Deze bijeenkomsten worden gehouden in congrescentrum De Eenhoorn, Kon. Wilhelminalaan 33. De informatiemiddag wordt gehouden van 16.00 tot 19.00 uur, de inspraakavond begint om 20.00 uur.