Gemeente Amersfoort

Tijdelijk jeugdhonk in Nieuwland

datum: 11 maart 2003

Het college van burgemeester en wethouders ondersteunt het initiatief van bewoners in Nieuwland voor een tijdelijk jeugdhonk in de wijk. Het trekt een subsidie uit van 20.000 euro voor de tijdelijke voorziening en 30.000 euro voor de inzet van professionele jeugdwerkers in 2003. Het gemeentebestuur geeft hier de voorkeur aan boven de motie van de raad om boerderij De Sneul in gebruik te nemen als wijkcentrum en het huidige wijkcentrum De Boerderij de functie te geven van ontmoetingsruimte voor de jeugd. De hoge kosten voor verbouw van De Sneul (900.000 euro) spelen een belangrijke rol bij deze afweging.

Nieuwland heeft naar verhouding veel jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar. Voor deze jongeren is geen speciale plek waar ze elkaar kunnen ontmoeten. Ze kunnen ook niet uitwijken naar een jongerencentrum in de directe omgeving. De Neng in Hoogland wordt herbouwd en opgeleverd in 2004. In Vathorst staat naar verwachting in 2005 een jongerencentrum. Pogingen van de gemeente om een geschikte ontmoetingsplek voor de Nieuwlandse jongeren te realiseren zijn tot nu toe nog niet gelukt. Het vinden van een geschikte plek werd onder andere bemoeilijkt door bezwaren uit de buurt.

Een groep direct belanghebbenden heeft vorig jaar zelf het initiatief genomen. Jongeren, ouders, buurtbewoners, ondernemers, jongerenwerk en politie hebben de Stichting Jeugdhonk Nieuwland opgericht. Zij hebben hun plan voor een jeugdhonk voorgelegd aan de gemeente. Er is onderzoek gedaan naar de haalbaarheid. Het college van burgemeester en wethouders waardeert het initiatief van de bewoners zeer en ondersteunt het plan. Het plan past binnen het jongerenbeleid van de gemeente. Het college zal 20.000 euro uittrekken voor de tijdelijke accommodatie en 30.000 euro voor professionele begeleiding door jongerenwerkers in 2003. Het jeugdhonk wordt geplaatst als er een vrijstelling is verleend op grond van de wet op de Ruimtelijke Ordening.

Schipper Bosch Projectontwikkeling BV stelt een stuk grond ter beschikking op de kantorenlocatie aan de Laan van Duurzaamheid en Oude Zevenhuizerstraat. Het bedrijf maakt met De Stichting Jeugdhonk Nieuwland afspraken over het gebruik van de locatie en de periode. Het jeugdhonk blijft maximaal tot eind 2005 staan. De Stichting is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het jeugdhonk. Zij zorgt ook voor vrijwilligers die de activiteiten zullen leiden, onder begeleiding van de jongerenwerkers. Het jeugdhonk start met vier middagen en vier avonden. Tieners tot en met 14 jaar kunnen 's middags terecht. De avonden zijn beschikbaar voor de jongeren. De bedoeling is dat het jeugdhonk ook in het weekend een dagdeel opengaat.

Op 11 november 2002 heeft de gemeenteraad de motie aangenomen om boerderij De Sneul te reserveren voor wijkactiviteiten. Het huidige wijkcentrum De Boerderij zou dan als ontmoetingsplek voor jongeren worden ingericht. Het college heeft deze mogelijkheid op verzoek van de raad onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat verbouwing van boerderij De Sneul EUR 900.000 kost. Daarbovenop komen de kosten voor het inrichten van De Boerderij als ontmoetingsruimte voor jongeren. De hoge kosten en het draagvlak dat in de wijk al bestaat voor het tijdelijke jeugdhonk zijn aanleiding voor het college om af te zien van de in de motie genoemde optie.