SERV
Jozef II-straat 12-16
1000 BRUSSEL
Tel. (00 32) 2 209 01 11
Fax. (00 32) 2 217 70 08

Persbericht

Indicatoren cruciaal voor opvolging Pact van Vilvoorde Brussel, 13 maart 2003

T.a.v. de redactie,

Vandaag stelt de Vlaamse regering de indicatoren voor die nodig zijn om het pact van Vilvoorde op te volgen. In dit pact engageren de Vlaamse regering en de Vlaamse sociale partners zich om 21 doelstellingen te verwezenlijken tegen 2010.

De doelstellingen zijn realistisch maar tegelijk ook heel ambitieus. De Vlaamse regering en de Vlaamse sociale partners engageerden zich om tegen 2010 van Vlaanderen op elk terrein een topregio te maken. Het pact was het startschot. De Vlaamse sociale partners willen er over waken dat de 21 doelstellingen voor de 21ste eeuw geen 21 slogans worden. Vandaar ook hun inzet bij de vastlegging en uitwerking van de indicatoren. De SERV heeft het voorbije jaar intens meegewerkt aan de vastlegging van deze indicatoren. Met de regering werd hierover binnen VESOC overlegd. Indicatoren zijn daarbij een eerste noodzakelijke stap. Slechts met cijfers in de hand worden immers tussentijdse evaluaties mogelijk. Indicatoren laten toe te meten of we met het gevoerde beleid het einddoel in 2010 zullen bereiken en te detecteren waar een extra inspanning zal moeten gebeuren. De Vlaamse sociale partners zijn dan ook verheugd dat die indicatoren er eindelijk zijn.

Graag leggen we dan ook de nadruk op 2 bijzondere initiatieven van de SERV. Ten eerste heeft de SERV een onderzoeksteam binnen STV - Innovatie & Arbeid ingezet om een werkbaarheidsmonitor te ontwikkelen. Hiervoor zal in oktober een nulmeting plaatsvinden. Bij 20.000 werkende Vlamingen peilen we naar fysieke werkomstandigheden, werkdruk en stress, leermogelijkheden en combinatie werk en gezin. In het kader van doelstelling 4 het verhogen van de werkzaamheidsgraad tot 70% (aandeel actieven op beroepsactieve leeftijd) willen de sociale partners immers ook aandacht besteden aan de werkbaarheid van arbeid (arbeidsomstandigheden, stress, &). Een tweede initiatief is de benchmarking van Vlaanderen die de SERV recent heeft voorgesteld bij de presentatie van zijn Sociaal-economisch rapport Vlaanderen 2003 . Hierin wordt Vlaanderen voor 11 sociaal-economische domeinen vergeleken met zeven landen en vijf topregio s. De Vlaamse sociale partners willen dat Vlaanderen een plaats behoudt of verwerft bij die topregio s en landen. Inzicht in de sociaal-economische positionering van Vlaanderen in een internationale context is noodzakelijk om de positie van Vlaanderen te verbeteren. Eerder dan een polemiek te creëren over het cijfermateriaal wil de SERV de sociaal-economische tendensen en de oorzaken ervan achterhalen. De sociale partners willen samen met de regering op zoek gaan naar oplossingen en beste praktijken in het buitenland. Zo scoort Vlaanderen in 2001 en 2002 bijvoorbeeld slecht voor de graad van ondernemerschap (doelstelling 6 in het pact van Vilvoorde). Eerder dan te wachten op een recenter cijfer zal Vlaanderen iets moeten doen voor het ondernemerschap.

Voor meer informatie over dit persbericht kan u contact opnemen met de SERV, Christine Jacobs, Communicatieverantwoordelijke, tel. 02/20.90.188, cjacobs@serv.be