Ministerie van Justitie

Asielbesluit naar nieuw kabinet
13 maart 2003

Het huidige kabinet zal geen besluit meer nemen over het verlenen van een verblijfsvergunning aan een specifieke groep asielzoekers. Minister Nawijn schrijft nog wel een voorstel op basis van de motie van de Tweede Kamer. Die riep onlangs op tot het maken van een uitzondering voor bijna 2300 mensen die al vijf jaar of langer in ons land op uitsluitsel wachten. Nawijn had een voorstel van die strekking een paar dagen daarvoor nog moeten inslikken. De minister gaat nu vooral onderzoeken hoe bepaalde technische en juridische bezwaren bij de uitvoering van de motie kunnen worden weggenomen

Nawijn stuurde vandaag een brief naar de Tweede Kamer over de motie Varela omdat de Vaste commissie voor Justitie had gevraagd om informatie over de motiebespreking in de Ministerraad van 7 maart 2003. In de brief bespreekt hij de objectieve en subjectieve elementen uit de motie. Objectief zijn elementen als 'tijdsverloop van vijf jaar' en 'het zich bevinden in een eerste asielprocedure'. Subjectief zijn criteria zoals 'schrijnendheid' (motie Van Vroonhoven-Kok) of 'behoorlijk Nederlands spreken'.

Ook het begrip 'langdurige onzekerheid' is volgens de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie subjectief. Nawijn noemt het feit dat de reikwijdte zich beperkt tot asielzoekers die wachten op een definitieve beslissing op hun eerste asielaanvraag en die op dit moment nog in de centrale of decentrale opvang verblijven ook objectief. Dat maakt het volgens Nawijn mogelijk om asielzoekers uit te sluiten die stelselmatig misbruik hebben gemaakt van de mogelijkheden die de oude Vreemdelingenwet bood om nieuwe asielprocedures aan te spannen. Belangrijk is volgens Nawijn dat de regeling geen aanzuigende werking heeft. Hoe belangrijk dat is blijkt volgens hem uit de 'Witte-illegalen regeling'. Op grond van de criteria uit die regeling werden ongeveer 1000 aanvragen verwacht. Uiteindelijk zijn het er vele duizenden meer geworden die een beroep op de regeling hebben gedaan.