Ingezonden persbericht


Publicatie 'Book of Solidarity'
Duizenden burgers ondersteunen mensen zonder papieren in de Europese Unie : sociale beleidsmaatregelen dringen zich op!

De Europese organisatie "PICUM" (Platform for International Cooperation on Undocumented Migrants) publiceert vandaag het eerste deel van het 'Book of Solidarity'. Dit rapport geeft zicht op de hulpverleningspraktijk aan mensen zonder wettig verblijf in tien Europese landen. In deel 1 komen België, Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk aan bod. Naast nuttige informatie betreffende de solidariteitsinitiatieven van duizenden Europese burgers die het Book of Solidarity bevat, maakt het tegelijk duidelijk dat dit een groeiende sector is van structurele hulpverlening. De auteurs stellen dan ook de vraag aan de EU-lidstaten en de Europese Commissie om van het opvangbeleid van mensen zonder papieren een effectief sociaal beleidsspoor te maken.

Het onderzoek zal in volgende rapporten zicht geven op de situatie in Frankrijk, Spanje, Italië, Zweden, Denemarken en Oostenrijk. Het onderzoek zit voor die landen in een finale fase. Reeds op basis van de analyse van de situatie van de eerste vier landen wordt duidelijk dat de effectiviteit en de geloofwaardigheid van een eenzijdig repressief discours inzake illegale migratie in vraag kunnen gesteld worden.

In grote lijnen leert het rapport ons dat sommige landen, zoals bijvoorbeeld België en vooral de Vlaamse Gemeenschap, kiezen voor een positief - zij het minimaal - beleid betreffende de voorziening van sociale basisrechten voor mensen zonder wettig verblijf op hun grondgebied. Een land als Nederland heeft veel beperktere voorzieningen, maar blijkt in hoge mate te rekenen op niet-gouvernementele organisaties, op kerken, actiegroepen enzovoort om in de opvang van migranten zonder verblijfsvergunning te voorzien. De organisaties die deze taken op zich nemen worden ook openlijk geprezen en aangemoedigd. Tenslotte zien we dat zelfs daar waar geen beleid wordt ontwikkeld naar deze doelgroep (Duitsland en het Verenigd Koninkrijk), en zelfs als hulpverlening ontmoedigd en strafbaar gesteld wordt, er toch een aanzienlijk hulpverleningsaanbod bestaat. In omvang verschilt het niet noodzakelijk van andere landen. Het 'schaduwnetwerk' van hulpverlening dat daar in wezen een sociaal beleid tav. deze doelgroep dient te vervangen mist echter transparantie en effectiviteit, en is contraproductief vanuit een 'veiligheidsoogpunt'. Een positief, open en duidelijk beleid draagt bij tot het algemeen belang van alle burgers. Het Book of Solidarity vertelt het verhaal van mensen zonder papieren in Europa door de ogen van de hulpverleners. Duizenden burgers zijn solidair met mensen zonder wettig verblijf en brengen zo de basiswaarden van solidariteit en sociale zekerheid waarop de Europese Unie is gebaseerd in de praktijk. Tegelijk is de hulpverlening een belangrijke indicator van de noden en behoeften in de samenleving. Het Book of Solidarity is een uitnodiging voor nationale en Europese beleidsmakers om terzake een geregeld sociaal beleid te ontwikkelen.

Brussel, 13 maart 2003 * Voor meer informatie en bestellingen van het rapport (8 Euro exlc. verzendingskosten) kan u terecht bij PICUM / Gaucheretstraat 164/ B-1030 Brussel/ t: +32 (2) 274.14.39/ f: +32 (2) 274.14.48 - info@picum.org - www.picum.org


---- --