Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 2378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht

Datum 12 maart 2003
Nummer persbericht C014

Nieuwe ROC-opleidingen bij stations

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nijmegen en het Regionaal Opleidingscentrum (ROC) hebben overeenstemming bereikt over een nieuwe vestiging bij Station Heyendaal en bij het Centraal Station. Stichting De Waalboog wil een nieuw verzorgingshuis ontwikkelen op de huidige locatie van Huize Nijevelt, tegenover Station Heyendaal.

Om deze ontwikkelingen mogelijk te maken gaat de gemeente Nijmegen een nieuw ruimtelijk plan opstellen voor het gebied rond station Heyendaal.

In een eerder stadium heeft het ROC de mogelijkheden onderzocht voor één unilocatie bij Station Heyendaal. Hierin zouden achttien vestigingen moeten worden ondergebracht. Het ROC wil dit nu verdelen over drie vestigingen. Naast een school bij station Heyendaal komt nu tevens een vestiging in de spoorzone en op een derde nog nader te bepalen locatie.

Stichting De Waalboog heeft haar eerdere nieuwbouwplannen eveneens opgesplitst. Het verzorgingshuis kiest nu voor herontwikkeling van Huize Nijevelt op het huidige terrein en zoekt nog ruimte voor een tweede vestiging elders in de stad.

Bij de nieuwe plannen wordt nog onderzocht of de bowlingbaan, garage Heyendaal, het tandtechnisch lab, de kegelvereniging en het gemeentelijk parkeerterrein aan de Prof. Bellefroidstraat in de opzet worden betrokken. In het nieuwe plan blijft de brandweerkazerne op de huidige locatie.

Met het oog op de mogelijke nieuwe ontwikkelingen is vorig jaar al een onderzoek uitgevoerd naar de bereikbaarheid van het plangebied en de totale campus van het Universitair Medisch Centrum (UMC), de Katholieke Universiteit Nijmegen (KUN) en de Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN). De bereikbaarheidsvisie die daarop verscheen, bevatte oplossingen die een goede bereikbaarheid moesten garanderen.

Tijdens de inspraak over de oude grootschalige nieuwbouwplannen van het ROC en de Waalboog en deze bereikbaarheidsvisie bleek dat de buurtbewoners zich zorgen maakten over de schaal van het plan, de verkeersaantrekkende werking van het ROC en de veiligheid in het gebied. De gemeente deelde in grote lijnen de zorgen van de buurt en is om die reden samen met het ROC en De Waalboog op zoek gegaan naar alternatieven.

De komende maanden wordt een nieuw ruimtelijk plan opgesteld. Op grond hiervan wordt een bestemmingsplan ontwikkeld, met daarin in ieder geval vestigingen van ROC en Waalboog en een busbaan door de Spoorkuil naar Heyendaal. De reacties op de bereikbaarheidsvisie worden verwerkt en deze wordt aangepast aan de veranderde plannen van ROC, KUN, UMC en HAN.

De beoogde ROC-vestiging in de Spoorzone past binnen het bestemmingsplan. Hiervoor is een bouwplan in de maak. Het ROC wil deze vestiging graag in 2005/2006 in gebruik nemen. Door de concentratie van het ROC van achttien vestigingen naar drie vestigingen komt er in de stad op nog meer plaatsen ruimte vrij. Als eerste wil het ROC de locatie Ploegstraat/Goffertweg afstoten. Het college van burgemeester en wethouders wil deze grond graag overnemen voor mogelijke woningbouw.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arian Kuil, doorkiesnummer
024-3292380


---
Alle informatie in dit bericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht.