Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Opbrengst schrappen elf enquêtes

De Voorzitter van de Tweede
Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

DBO-CB-U-2359559

13 maart 2003

Op 24 januari jongstleden hebben wij de Tweede Kamer nader geïnformeerd over de stand van zaken met betrekking tot het terugdringen van de administratieve lasten binnen de zorgsector. In uw schrijven d.d. 18 februari 2003 vraagt u naar de financiële opbrengst van het schrappen van elf enquêtes.

Het schrappen van de elf enquêtes is een van de vele voorstellen die de Commissie Terugdringing Administratieve Lasten Zorgsector (Commissie De Beer) in haar rapportage in januari 2002 heeft gedaan. Volgens de Commissie De Beer kan met deze maatregel maximaal EUR 204 000,-- worden bespaard. Dit komt overeen met 16,5% van de totale administratieve lasten, veroorzaakt door dataverzamelingen door of namens de overheid. De elf enquêtes zullen met ingang van april 2003 worden geschrapt en hebben betrekking op verslagjaar 2002.

Voorts kan worden opgemerkt dat enquêtes en andere dataverzamelingsactiviteiten niet alleen administratieve lasten veroorzaken in termen van kosten, maar ook in termen van irritatie. Door het schrappen van elf enquêtes wordt derhalve ook gestreefd naar een lagere graad van irritatie bij de betrokkenen.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mr. A.J. de Geus

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

drs. Clémence Ross-van Dorp