KNMG

Minister De Geus (VWS) roept seniore artsen voor onderwijs

Vandaag bezoeken ruim 420 merendeels artsen het KNMG Jaarcongres 2003 in Papendal in Arnhem.
Minister mr. A.J. de Geus van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bracht zojuist een bliksembezoek aan dit congres. Hij riep de aanwezige artsen en via KNMG ook alle andere artsen in Nederland op om meer nog dan tot nu toe gebruik te maken van de kennis van artsen die hun actieve artsencarrière beëindigen om hun kennis en vaardigheden te delen met artsen in opleiding en jongere artsen. Hierdoor worden artsen ontlast die in de actieve praktijk zitten, zodat zij meer tijd kunnen vrijmaken voor communicatie met patiënten, en, zo citeerde hij nog oud-minister mevrouw Borst, het absorptievermogen van artsen te vergroten. Hierdoor kunnen zij wellicht nog meer werken aan het inlopen op de wachtlijsten.

De rol die artsen nu hebben als makelaar en taxateur bij maatschappelijke problemen van patiënten, zou moeten worden teruggedrongen ten voordele van de meer traditionele rol van artsen als geneesheer. Deze uitspraak van de minister was de conclusie van een persoonlijke breinbreker zijnerzijds.

Het domein van artsen moet nu, en ook in de komende tijd waarin de minister meer druk op artsen verwacht vanuit patiënten en verzekeraars vanwege toenemende vraagsturing en stelselherziening, het accent hebben en houden op kwaliteit en innovatie van de zorg. Over de productie worden de verzekeraars en de patiënten de baas, terwijl de arts dat blijft over de professionaliteit.

Voorts gaf de minister aan dat het voor patiënten moeilijk is om met steeds wisselende artsen te maken te hebben. Dat maakt het nodig dat artsen ook onderling goed communiceren.

De minister sloot zijn speech af met de opmerking dat het belangrijk is dat de zorgprofessionals zich meer dan tot nu toe aan hun kerntaken en minder aan beleidstaken moeten wijden en hoopte dat de discussie in de interactieve sessies op het congres zou leiden tot initiatieven tot verbetering van de uitoefening van het prachtige artsenvak.

KNMG-voorzitter Hagenouw, arts, ging in zijn inleiding uitgebreid in op het onderzoek dat KNMG en Nivel uitvoerden ter voorbereiding op het congres. Diverse uitkomsten van dit onderzoek worden vandaag in een separaat persbericht van Nivel en in een uitgebreid artikel van Medisch Contact gepubliceerd. Hagenouw riep artsen, wetenschappelijke verenigingen en opleiders op om meer aandacht te besteden aan opleiding, her- en bijscholing over communicatie. Daarnaast verwees hij naar de vele projecten op dit terrein en de diensten die de KNMG artsen ter beschikking stelt. Voorbeelden zijn WGBO-project, Arts van Straks, Kwaliteitswet en Vademecum 2003.

Ten aanzien van de stelselherziening riep Hagenouw de minister op om de focus van de discussie te verleggen van financiële consequenties naar consequenties voor de kwaliteit van de aan de patiënten geleverde zorg. Daarnaast vroeg hij de minister om meergeld in preventie te investeren.

Hagenouw riep artsen op om meer openheid te betrachten bij medische missers, maar die openheid niet te verwarren met openbaarheid. KNMG start op korte termijn gesprekken met aansprakelijkheids-verzekeraars om afspraken te maken over hoe artsen meer openheid kunnen betrachten zonder zich direct juridisch te binden.