KNMG

Zilveren legpenning KNMG 2003 voor Betty Meyboom

De KNMG heeft de zilveren legpenning KNMG 2003 toegekend aan prof. dr. Betty Meyboom - de Jong (1939). Op het KNMG-Jaarcongres op 13 maart in congrescentrum Papendal te Arnhem is deze penning uitgereikt. Het Federatiebestuur van de KNMG heeft deze prijs aan prof. dr. Betty Meyboom - de Jong toegekend voor haar grote verdiensten voor de gezondheidszorg.

Prof. dr. Betty Meyboom - de Jong heeft tijdens haar loopbaan als huisarts, als universitair hoofddocent en later als hoogleraar veel bestuurlijke en beleidsmatige functies vervult. Zo was zij van 1990 tot 1991 lid van de Commissie Dunning die zich boog over 'Keuzen in de zorg'. Van 1995 tot 1998 was zij lid van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ). De belangrijkste reden voor de toekenning van deze prijs is haar voorzitterschap van 2001 tot 2002 van het project toekomstverkenning medisch opleidingscontinuüm, uitmondend in het rapport de 'Arts van straks'.

Het nieuwe medisch opleidingscontinuüm moet flexibel inspelen op de maatschappelijke ontwikkelingen en de eisen die aan de arts van straks worden gesteld. De belangrijkste uitkomsten van de 'Arts van straks' zijn als eerste een betere aansluiting van de vervolgopleiding op de basisopleiding onder andere door het inrichten van het 6e jaar van de initiële opleiding als schakeljaar. De tweede aanbeveling is het herstructureren van de vervolgopleidingen tot een tweejarige basisvervolgopleiding gevolgd door een opleiding tot specialist.

Deze uitkomsten zijn in belangrijke mate mede mogelijk gemaakt door de inspanningen van prof. dr. Betty Meyboom - de Jong. Door haar manier van optreden is zij erin geslaagd om de vele, bij dit project betrokken, partijen op één lijn te krijgen. Daarom heeft het federatiebestuur van de KNMG de zilveren legpenning dit jaar aan haar toegekend.