Intel opent draadloos openluchtkantoor op Antwerpse Groenplaats

Intel toont mogelijkheden van Intel® Centrino(tm) mobiele technologie in eerste openlucht hotspot van België

Kontich, 13 maart 2003 - Toevallige voorbijgangers zullen raar opkijken als ze vandaag over de Antwerpse Groenplaats wandelen. In de schaduw van het Rubens-standbeeld zullen ze geconfonteerd worden met enkele medewerkers van het bedrijf Intel, die voor de gelegenheid hun vertrouwde kantooromgeving verlaten hebben en een hele dag lang hun bureaus op het midden van de Groenplaats neerzetten. Ook daar zal hard gewerkt worden. In samenwerking met het Limburgse bedrijf Sinfilo wordt de Groenplaats immers omgetoverd tot "hotspot". Dat betekent dat er die dag over heel het plein draadloos op het Internet kan worden gesurft en dus ook gewerkt.

Intel haalt deze stunt uit om een nieuwe technologie in de schijnwerpers te plaatsen. Vandaag stelt het bedrijf namelijk de Intel® Centrino(tm) Mobiele technologie voor; een technologie waarmee gebruikers van laptops tot meer dan vijf uur kunnen werken alvorens naar een stopcontact op zoek te gaan - bijna het dubbele van voorheen dus. Bovendien laat de technologie toe om gemakkelijk een draadloze verbinding te maken met het Internet.

Aanzienlijk langer batterijgebruik en draadloze toegang tot het Internet met laptops is wat de Intel medewerkers via hun openluchtkantoor willen demonstreren. Dankzij de draadloze Internetverbinding zullen ze vanop hun bureaus op de Groenplaats net hetzelfde kunnen doen als op kantoor: e-mails verzenden en ontvangen, op het Internet surfen en documenten opvragen van het bedrijfsnetwerk. De Intel® Centrino(tm) Mobiele technologie zorgt er bovendien voor dat ze meer dan vijf uur kunnen werken zonder stopcontact.

Enkel voor een kop koffie en een plaspauze zullen de Intel mensen dus de plaatselijke horeca moeten opzoeken. Die ziet overigens wel graten in het initiatief. In de nabijheid van het plein bevinden zich immers heel wat kantoorgebouwen en hogescholen. Die mensen zouden dankzij het draadloze netwerk dan ook langer op de terrasjes kunnen blijven zitten en ter plaatse nog wat werk verzetten. Of het draadloze netwerk ook na de stunt van Intel in de lucht blijft hangen is nog niet beslist.

Een draadloos netwerk wordt steeds vaker geïnstalleerd in kantoorgebouwen maar ook bij mensen thuis. Als zo'n draadloos netwerk op een openbare plaats aanwezig is, spreekt men van een "hotspot". Zo is de luchthaven van Zaventem al een hotspot, waar reizigers voor hun vlucht nog even hun e-mails kunnen checken of een belangrijk document opvragen - allemaal draadloos vanop hun laptop computer. Het bedrijf Sinfilo maakte ook al van verschillende Carestel wegrestaurants en Quick hamburgerrestaurants hotspots, als ook van verschillende hotels. Tegen het einde van het jaar wil het bedrijf er meer dan 150 actief hebben in België.