CNV

Open brief Terpstra aan Schraven over bonussen

Hieronder vindt u de integrale tekst van de open brief die D. Terpstra, voorzitter CNV Vakcentrale, vandaag heeft gestuurd aan J. Schraven, voorzitter VNO-NCW.

Geachte heer Schraven, beste Jacques,

Ik lees vanmorgen de krant. Gouden handdrukken voor falende managers bij Getronics, bonussen voor NS-bestuurders, die de treinen nog steeds niet op tijd laten rijden, tekengeld voor een TPG-bestuurder, omdat hij daar een baan aanneemt.

Als ik je zou schrijven te zijn geschrokken, dan maakte ik het understatement van de eeuw. Eigenlijk kan ik geen goede woorden vinden voor dit gedrag. Dit soort dingen doe je gewoon niet!

Ik zou deze brief eigenlijk niet aan jou moeten schrijven, maar aan de ondernemingen die in het geding zijn. Toch heb ik er voor gekozen me tot jou te richten, omdat wij bij een open brief over de topinkomens, die wij twee jaar geleden wel aan de ondernemingen verzonden, van jou
- namens hen - antwoord hebben gekregen. Ik schrijf dus nu maar direct aan jou.
Overigens zullen bonden rechtstreeks bij bedrijven om opheldering vragen.

Dagelijks zijn vakbondsbestuurders op pad om werknemers uit te leggen dat het niet goed gaat met onze economie. Dagelijks worden vakbondsbestuurders betrokken bij mensen, die hun werk kwijt raken. En diezelfde vakbondsbestuurders lezen dan in de krant dat leidinggevenden van bedrijven, waar zij hun werk moeten doen, zich gewoon schuldig maken aan zelfverrijking. Hoe moet zo een vakbondsbestuurder uitleggen dat een gewone werknemer, die ook de krant leest, zijn looneis maar even moet matigen? Hoe moet zo een vakbondsbestuurder uitleggen dat gedwongen ontslagen zijn te begrijpen? Hoe moet zo een vakbondsbestuurder uitleggen dat er sprake is van verantwoord bestuur van de onderneming?

Wij hebben vorig jaar samen afspraken gemaakt in de Stichting van de Arbeid. Daar maakten wij duidelijk dat de lonen drastisch moesten worden gematigd. Ook schreven wij dat die afspraak 'voor allen in de onderneming' geldt.
Ik weet natuurlijk ook wel dat bonussen voor slecht beleid niet hetzelfde zijn als loon en soms gebaseerd zijn op in het verleden gemaakte afspraken, maar jij zult het toch met mee eens zijn, dat de voorbeelden, die ik bovenaan de brief noemde en wel eens het topje van de ijsberg kunnen zijn, niet echt passen in de sfeer van de afspraken.

Je zult begrijpen dat ik gewoon boos ben. Ik denk dat de berichten van vandaag, en er waren er eerder al meer, niet goed zijn voor het herstel van onze economie. Daarom vraag ik je op korte termijn en in het openbaar de volgende vragen te beantwoorden:

1. Ben je het met mij eens dat gouden handdrukken van deze omvang, bonussen en andere extravagante beloningsvormen niet passen in de sociaal-economische situatie, waarin ons land verkeert? 2. Ben je het met mij eens dat dit soort 'beloningen'indruisen tegen de geest van het najaarsakkoord in de Stichting van de Arbeid? 3. Ben je het met mij eens dat sociale partners duidelijk stelling moeten nemen tegen deze - ook moreel gezien - onverantwoordelijke manier van doen?

Zullen wij samen het initiatief nemen?

Met vriendelijke groet,

Doekle Terpstra