STICHTING EEGALEASE

Stichting Eegalease daagt Dexia voor de rechter

Stichting Leaseverlies en de Consumentenbond komen ook met Stichting Eegalease niet tot een minnelijke schikking met Dexia:

Stichting Eegalease daagt Dexia voor de rechter

Den Haag, 13 maart 2003 - De Stichting Eegalease (die inmiddels ruim 10.000 geregistreerden vertegenwoordigt) heeft vandaag een dagvaarding gestuurd aan het adres van Dexia Bank Nederland. Eerder al kwamen de Stichting Leaseverlies, Consumentenbond en VEB enerzijds en Dexia anderzijds niet tot een minnelijke schikking wat in januari tot een eerdere dagvaarding leidde. Ook tussen Stichting Eegalease en Dexia bleek geen schikking mogelijk. Hiermee wordt een tweede zaak aan de rechtbank te Amsterdam voorgelegd ter beoordeling.

De Stichting Eegalease werd zes weken geleden opgericht. De stichting treedt op namens echtgenoten en geregistreerde partners (eegaas) van effectenleasecontractanten op grond van zogenaamde gezinsbeschermende bepalingen uit het Burgerlijk Wetboek. Eind vorig jaar startten Stichting Leaseverlies en Consumentenbond een rechtszaak tegen Dexia Bank namens (inmiddels) ruim 65.000 effectenleasecontractanten die door de val van de beurs zwaar gedupeerd waren geraakt. Stichting Leaseverlies, Consumentenbond en VEB zijn van mening dat Dexia de contractanten heeft misleid. Het aanbod dat Dexia haar klanten recentelijk heeft gepresenteerd is volgens de stichtingen, de Consumentenbond en de VEB 'een sigaar uit eigen doos'. 'De zeer beperkte tegemoetkoming van Dexia, 'Het Dexia Aanbod', wordt tenslotte gefinancierd uit de hoge rente die de gedupeerden over hun schuld moeten afdragen,' aldus de Stichtingen, VEB en Consumentenbond.

De Stichting Eegalease is opgericht omdat de gezinsbeschermende bepalingen uit het Burgerlijk Wetboek volgens Stichting Leaseverlies, de VEB en de Consumentenbond bepalen dat bij effectenleasecontracten in geval van huwelijk of geregistreerd partnerschap door beide partners getekend moet worden. Zoals uit het aantal inschrijvingen tot op heden blijkt was dit bij een aanzienlijk aantal gedupeerden van Legio Lease niet het geval. Daarmee is een tweede juridisch argument gevonden waarmee Dexia wordt aangevochten. Gevolg van dit laatste argument zou zijn dat de eegaas de effectenlease-overeenkomst kunnen vernietigen.


-