WAVIN BV

Wavin handhaaft positie in dalende bouwmarkt

Wavin, een vooraanstaande Europese producent van kunststof buizen en fittingen, heeft onder moeilijke marktomstandigheden haar marktpositie kunnen handhaven en laat slechts een relatief kleine winstdaling van 4% zien: Euro 35,8 miljoen in 2002 ten opzichte van Euro 37,3 in 2001. Het bedrijfsresultaat nam af met Euro 7,0 miljoen tot Euro 60,1 miljoen.

Philip Houben, directievoorzitter van Wavin, is blij met het feit dat Wavin in meer dan 20 Europese landen actief is. Hoewel de marktomstandigheden vrijwel nergens ideaal waren, hebben we met name goed gepresteerd in Engeland, Scandinavië en enkele Centraal Europese landen. Wij zijn ook zeer tevreden over de ontwikkelingen bij de twee grote joint-ventures in Australië en Zwitserland. Het was met name de bouwmarkt in Nederland die tegenzat. Die markt was toch al aan het verslappen maar sinds de bouwenquête lijkt het animo helemaal zoek. Wij zien dat voorlopig niet veranderen en hebben daarom ook een forse reorganisatie in Hardenberg moeten aankondigen. De bouwmarkt in Duitsland blijft even slecht als in de voorgaande jaren en veroorzaakt nog steeds druk op het resultaat, maar daar hebben we de neergaande trend in de resultaten kunnen ombuigen na een forse sanering een jaar geleden.
De totale omzet steeg met 2% tot Euro 922 miljoen. Die groei is met name toe te schrijven aan diverse kleine acquisities.

Incidentele baten/lasten
Wavin s 2002 resultaten worden nogal beïnvloed door incidentele posten, die elkaar overigens grotendeels opheffen. Ten gevolge van de slechte marktomstandigheden zijn een aantal reorganisaties in verschillende landen in gang gezet waarvoor een herstructureringslast van Euro 11,3 miljoen is genomen. Daartegenover staan lagere afschrijvingen van Euro 14 miljoen ten gevolge van een nieuwe afschrijvingssystematiek. Zonder deze incidentele baten en lasten zou het bedrijfsresultaat 14% en de netto winst 9% lager dan in 2001 zijn uitgekomen.

Jaarresultaten Wavin Groep
(Geconsolideerd in Euro miljoen)

2002 2001

Omzet 922 901

Bedrijfsresultaat 60 67

Nettowinst
36 37
Cash
Flow 68 82

Investeringen 37 50

Werknemers
(jaareinde) 4.765 4.530

Bedrijfsresultaat/
gemiddeld netto geïnvesteerd
vermogen 16% 20%

Nettowinst/
gemiddeld
aandeelhouderskapitaal 18% 23%

Garantievermogen/totale activa 46% 43%

Vooruitzichten
Wavin ziet weinig aanwijzingen dat de huidige marktomstandigheden op korte termijn zullen verbeteren. Als gevolg van de herstructureringsmaatregelen, die de kosten naar beneden brengen, en gezien Wavin s sterke marktpositie, verwacht het bedrijf niettemin het hoofd te kunnen bieden aan het moeilijke economische klimaat. In het licht van de onzekere omstandigheden doet de directie geen uitspraak over de resultaatontwikkeling in het komende jaar.

Wavin breidt haar aanbod van producten en diensten voortdurend uit door middel van product-ontwikkeling en acquisities. De productontwikkeling van systemen op het gebied van heet- en koud water toepassingen, telecommunicatie en hergebruik van regenwater zal een positieve bijdrage leveren aan de groei van het bedrijf.

Profiel
Wavin, opgericht in 1955, is actief in 24 landen en is een belangrijke producent van kunststof leidingsystemen in Europa. Elders in de wereld beschikt Wavin over een uitgebreid netwerk van meer dan 90 agenten, licentiehouders en distributeurs.

Wavins streven is om de belangrijkste Europese aanbieder van kunststofleidingsystemen te zijn op het gebied van product assortiment, innovatie, logistieke dienstverlening en geografische spreiding.

Teneinde haar klanten van producten en diensten met toegevoegde waarde te voorzien heeft Wavin een eigen R&D centrum en besteedt zij circa 2% van haar omzet aan de ontwikkeling van nieuwe producten en processen.

Zwolle, 13 maart 2003
Centrale Directie Wavin BV

Meer informatie: Ph.P.F.C. Houben Tel: +31 (0)38 4294201
F. Schepers Tel: +31 (0)38 4294212

Zie ook onze website: www.wavin.com

13 mrt 03 16:35