Provincie Flevoland



Samenstelling Provinciale Staten Flevoland bekend

Na een officiële zitting van het Hoofdstembureau in Lelystad is bekend welke kandidaten zijn gekozen in de nieuwe Provinciale Staten van Flevoland. Hier kan nog verandering in komen wanneer er uit een partij een gedeputeerde wordt gekozen, dan schuiven de kandidaten een plek door. Dit komt omdat sinds 11 maart de provincie volgens het dualistische systeem werkt, vergelijkbaar met de landelijke politiek. Leden van het nieuw te vormen college maken nu geen deel meer uit van de Staten zelf.

Met voorkeurstemmen is bij de VVD kandidaat W. Keur van de 17e plaats op de lijst naar de 5e plaats verschoven, waardoor hij toch een plaats heeft verworven in de Staten. Verder hebben de voorkeursstemmen niet tot noemenswaardige verschuivingen geleid. Het systeem van voorkeursstemmen werkt als volgt: wanneer iemand 588 stemmen of meer heeft behaald, wordt er gekeken naar het aantal voorkeursstemmen dat iemand heeft en afhankelijk daarvan komt iemand hoger op de lijst te staan. Onder de 588 stemmen geldt de lijstvolgorde.

Vanavond worden de officiële benoemingsbrieven persoonlijk uitgereikt namens de voorzitter van het centraal stembureau, de burgemeester van Lelystad, Chris Leeuwe.

Bekijk hier de lijst met gekozen kandidaten.